Pytanie o podłaczenie silnika.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Pytanie o podłaczenie silnika.
Witam. Od pary dni jestem na etapie konstruowania styroploterka. Typowa konstrukcja 1200/600/300. Mam jednak pytanie. Jako że sterownik będzie oparty o Tb6600 to , czy możliwe jest podłączenie 2 silników tego samego typu (identycznych) pod jeden sterownik na tb6600 ale fazami w przeciwne kierunki?. Te silniki to Minebea 17pm-k103-08w. Wiem ze rezystancja zmaleje przy podłaczeniu równoległym.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
W tym przypadku są identyczne (tzn. z dokładnością do rozrzutu parametrów, ale oba silniki to ten sam model).
Ale zadziałało by to i dla różnych silników. Po prostu wtedy prądy się nie podzielą po równo tylko zgodnie z parametrami silników. Określenie jak by to działo dla różnych silników jest trudne i ja bym nie radził podłączać różnych. Nie mniej jednak nie jest tak że nie można podłączyć rożnych, bo można.
Ale zadziałało by to i dla różnych silników. Po prostu wtedy prądy się nie podzielą po równo tylko zgodnie z parametrami silników. Określenie jak by to działo dla różnych silników jest trudne i ja bym nie radził podłączać różnych. Nie mniej jednak nie jest tak że nie można podłączyć rożnych, bo można.