Czytając opisy budowy maszynek CNC natknąłem się na pojecie "osi zależnej" o ile dobrze zrozumiałem jest to oś stosowana w przypadku ruchomej bramy /belki kiedy ta jest odpowiednio szeroka. Nie mogę jednak znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Mianowicie mam taką oś więc mam w jednej osi umieszczone dwa siniki.
Jak je się ze sobą zgrywa ? 2 silniki podłącza się razem do tego samego sterownika ? czy może oba silniki wymagają oddzielnych sterowników ? Jak to wygląda od strony siły takiego rozwiązania ? mam 2 siniki na jedną oś więc ich siły się sumują czy też nie ?
oś zależna, na czym to dokładnie polega i kilka pytań
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
e, to przeciez oczywiste
oś zalezna masz np przy ruchomej bramce napędzanej przez dwa silniki, gdzie kazdy silnik ma swój sterownik i swoją nazwaną os w programie sterującym. jesli jeden silnik jest przypisany do osi x a drugi do osi a , a chcemy zeby program czytał tę oś jako x to oś a przypisujemy jako zależną od x - czyli wykonuje takie same ruchy co os nadrzędna.
jak przyczepić do fury z gnojem dwa konie to bedzie lżej chyba nie ?
oś zalezna masz np przy ruchomej bramce napędzanej przez dwa silniki, gdzie kazdy silnik ma swój sterownik i swoją nazwaną os w programie sterującym. jesli jeden silnik jest przypisany do osi x a drugi do osi a , a chcemy zeby program czytał tę oś jako x to oś a przypisujemy jako zależną od x - czyli wykonuje takie same ruchy co os nadrzędna.
jak przyczepić do fury z gnojem dwa konie to bedzie lżej chyba nie ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign