Witam.
Dzisiaj nabyłem, w bardo atrakcyjnej cenie, dwa japońskie silniczki krokowe firmy BURUDAN
o wdzięcznej nazwie AUTOMAT MOTOR TS 3242.
Mój problem, to jak określić ich prąd znamionowy. Znając go bez problemu oszacuje się moment trzymający, ale niestety nie znalazłem żadnych danych na temat tych motorków.
Ważą po 7kG, sześcioprzewodowe, średnica 110mm, długość korpusu 150mm, przewody przyłączeniowe ok. 1,5mm2.
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to podłączyć do sterownika (wyłączyć redukcję prądu postojowego) i obserwować temperaturę silnika przy różnych prądach, ale nie wiem, czy będzie to miarodajne. Może jest na to jakiś inny sposób ?
A może ktoś zna ten model i wie, jakie są jego parametry ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Tomek.
Jak określić parametry silnika ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jak określić parametry silnika ?
Chyba lepiej na odwrót.pixes2 pisze:Mój problem, to jak określić ich prąd znamionowy. Znając go bez problemu oszacuje się moment trzymający
Teoretycznie powyżej pewnego prądu moment będzie już stały.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Pewnie masz rację, ale jak określić ten "pewien prąd". Czyli badać dźwignią moment, przy różnym, co raz większym, prądzie, dopóki nie przestanie rosnąć wraz ze wzrostem natężenia ? Chodzi o to, aby silnik nie pracował na ćwierć gwizdka. To jest niezła kobyła, a głupio byłoby wsadzić go do maszyny i cieszyć się np z 3Nm. Sądząc po gabarytach i masie powinien mieć ze 12 Nm, ale mogę się mylić.Teoretycznie powyżej pewnego prądu moment będzie już stały.
Mam na stanie komplet M880 ze stosownym zasilaczem, więc będę musiał coś pokombinować... Tylko zasilacza do GEN1 nie mam, więc będzie statycznie...
Pozdrawiam.
Tomek.
[ Dodano: 2013-07-30, 23:20 ]
W tym samym czasie pisaliśmy, ale kolega był szybszy...ursus_arctos pisze:Jeżeli masz czym mierzyć moment, to zwiększaj prąd, aż moment przestanie rosnąć

Pozdrawiam.
Tomek.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
No, to chociaż bez bólu serca możesz go wypatroszyć, coby zapoznać się z budową ...AOLEK pisze: do mnie przyszedł z alegro wylicytowany za 1zł silniczek 6przewodowy no i okazało się, że 3 fazowy

Moje są zwykłe, dwie pary uzwojeń i chodzą bez szemrania na sterownikach które posiadam.
Tyle, że ja za swoje przepłaciłem, bo były 20 razy droższe...

Pozdrawiam.
Tomek.