Pytanie o działanie silnika krokowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Pytanie o działanie silnika krokowego
Witam wszystkich
Mam pytanie o działanie silnika krokowego. Podłączyłem silniki do sterowników chodzi wszystko dobrze ale silniki nie chodzą płynnie, praca polega na tym że co pewien czas (raczej rególarny) się zatrzymują i idą dalej. Zastsnawiam się czy ta praca jest normalna i to właśnie wpłynęło na nazwę silnika krokowego, czy praca jest nie normalna i jest wynikiem błędów w podłączeniu lub złych ustawień w programie sterującym.
Mam pytanie o działanie silnika krokowego. Podłączyłem silniki do sterowników chodzi wszystko dobrze ale silniki nie chodzą płynnie, praca polega na tym że co pewien czas (raczej rególarny) się zatrzymują i idą dalej. Zastsnawiam się czy ta praca jest normalna i to właśnie wpłynęło na nazwę silnika krokowego, czy praca jest nie normalna i jest wynikiem błędów w podłączeniu lub złych ustawień w programie sterującym.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki za podjęcie tematu.
Posiadam silniki używane 6-przewodów SANYO-DENKI 1,5A na fazę do tego sterowniki SSK-B01 i płytę główną z "AKCESORIA CNC". W komp. siedzi procesor PENTIUM 2 733 MHz
i zainstalowałem MACH 2 DEMO.
Jak już pisałem mam kłopot z pracą silników. W pracy automatucznej pracują skokowo zatrzymują się rególarnie co 1-2 s, lecz jak przełączę na tryb ręczny i sam steruję to działają prawidłowo tj. płynnie.
Pozdrawiam.
Posiadam silniki używane 6-przewodów SANYO-DENKI 1,5A na fazę do tego sterowniki SSK-B01 i płytę główną z "AKCESORIA CNC". W komp. siedzi procesor PENTIUM 2 733 MHz
i zainstalowałem MACH 2 DEMO.
Jak już pisałem mam kłopot z pracą silników. W pracy automatucznej pracują skokowo zatrzymują się rególarnie co 1-2 s, lecz jak przełączę na tryb ręczny i sam steruję to działają prawidłowo tj. płynnie.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Srodek dorazny. Optymalnie byloby wymienic kompa na minimum 1Ghz 512 RAM goly system i mach wszystko z autostartu wywalic. Wtedy powinno hulac bezproblemowo. Jezeli nie chcesz nowego kompa to wywal wszystko tak jak mowil kolega wczesniej.
Moze jeszcze byc blad w g-kodzie albo nieoptymalnie ustawione parametry silnika.
Moze jeszcze byc blad w g-kodzie albo nieoptymalnie ustawione parametry silnika.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! to pewnie przez to że winda jest systemem wielozadaniowym
. i żeby zrobić coś coś musi przerwać - zresztą lepiej wie Kol. Piotr Rakowski . generalnie ( moim zdaniem ) do sterowania maszynki powinno się mieć osobną maszynę - przy dzisiejszych cenach kompów nie jest to jakieś straszne . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Kwarc sprawa jest prosta i wielokrotnie omawiana na forum. Silnik krokowy nie kreci sie po podaniu napiecia tylko wykonuje krok. Dlatego potrzebny jest do niego sterownik zeby podawal mu napiecie impulsowo. Te impulsy powoduja wykonywanie przez silnik krokoow krokoow i stad nazwa silnik krokowy 

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni