dodatkowa oś do mikroindeksera i kilka pytań

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
saymon5e
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

dodatkowa oś do mikroindeksera i kilka pytań

Post napisał: saymon5e » 05 kwie 2014, 01:24

Witam wszystkich, moje początki z cnc i silnikami krokowymi upłynęły na studiowaniu instrukcji i poradników, niby już coś wiem, ale jak przyszło do zmontowania coś bardziej skomplikowanego od 1-osiowej maszynki wspomagającej wiercenie to się okazuje, że właściwie nic nie wiem i wypadało by się spytać.

Będę niedługo zabierał się za montowanie dość prymitywnej giętarki do drutu.
Jako sterowanie posłuży http://www.wobit.com.pl/produkt/8075/in ... /mi-3-8-9/. Ten mikroindekser kupiłem wcześniej do innego urządzenia, ale tam wykorzystuję tylko 1 oś i się to cudo marnuje.
Problem jest taki, że potrzebował bym czwartej osi bez dokładania skomplikowanego sterowania, bo ta oś ma wykonać co jakiś czas tylko 1 obrót.
Myślałem o:
- jakimś silniczku DC sterowanym z przekaźnika, ale to ma się obracać powoli (1-2 obr/s) i zatrzymywać w tym samym miejscu.
- użyciu sygnałów DIR, STEP z osi nr 3 indeksera podłączonych równolegle do 2 końcówek mocy i sterowaniu wyborem silnika poprzez podanie sygnału enable do wybranej końcówki z portów OUT indeksera, ale nie wiem czy tak można.
Mógł by też być jakiś prosty generator impulsów, ale znalazłem jedynie taki z wejściem analogowym, co mi zupełnie nie pasuje, bo elektronik też ze mnie początkujący.
To była najważniejsza sprawa, teraz te mniej ważne
Z obliczeń wynika, że do zagięcia drutu będę potrzebował około 12Nm, jak byście proponowali to wykonać - silnik 12Nm + przekładnia, czy 21Nm bezpośrednio?
12 Nm niby jest na styk, ale wczoraj robiłem testy z posiadanym silnikiem 3,2Nm i cieńszym drutem (fi 3mm, do zagięcia teoretycznie potrzeba 3,5Nm), bezpośrednio nie dało się zagiąć, na przekładni 1:2 początkowo potrafił zgubić krok pod koniec gięcia, dopiero po zwiększeniu amperażu i wpisaniu większej wartości przyspieszenia udało mu się wykonać kilkanaście prób bez problemu. Prędkość obrotowa była ustawiona na 2 obr/s. W docelowym urządzeniu nie planuję przekroczyć 4 obr/s.

Ostatnie pytanie: Jak mając w sterowniku (indekserze) parametry - prędkość minimalna, prędkość maksymalna, przyspieszenie wydusić z silnika maksymalne wartości momentu podczas startu i zatrzymania? Lepiej start i zatrzymanie robić z rampą czy "na ostro"?

Tagi:

jomat
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jomat » 05 kwie 2014, 13:17

Widzę to tak:
dobieram sobie silnik DC wedle potrzeby mocy i obrotów,
jeśli takiego o małych obrotach nie znajduję to kombinuję z przekładnią.

Druga, oddzielna sprawa to sterowanie by zatrzymywał się po pełnym obrocie:
na osi silnika (ostatnia oś przekładni) tarcza z jedną dziurką przy krawędzi plus transoptor szczelinowy.
Zadajesz sygnał startu silnika a z transoptora uzyskujesz sygnał stopu.
A zamiast przekaźnika mosfet.

Albo:
silnik krokowy, pojedynczy sterownik i podawać 200 impulsów z oddzielnego generatora.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”