Witam, na początku się przedstawię, mam a imię Mateusz z wykształcenia informatyk. Mam teraz chwile wolnego czasu dlatego postanowiłem pobawić się trochę w sterowanie silnikami krokowymi.
Nie mam za dużo pojęcia na ten temat, moja wiedza z elektroniki raczej też jest minimalna. Na początku chciałbym spróbować pobawić się tym co mam, zanim wydam jakieś większe pieniądze. Wykręciłem oczywiście silnik sterujący głowicą z napędu cd, jest to silnik NMB nmb pl15s-020-lta3. Silnik ma 4 wyjścia. Już od kilku dni czytam na ten temat na tym forum oraz ogólnie po internecie i widziałem, że są różne sterowniki to tych silniczków, jednak dla mnie na razie to wszystko trochę skomplikowane i wogóle nie wiem od czego zacząć. Jaki sterownik polecacie, abym mógł sterować tym silnikiem przez port LPT lub USB z komputera, chciałbym kupić cały układ, narazie chce poznać taką ogólna zasade działania, trochę się pobawić, czy ten sterownik nadaje się do tego silnika?
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb01.htm
silnik bipolarny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Silniczek wyrzuć do śmieci.
Silniki rzędu 0,4 Nm 200 kroków/obr można kupić nawet po pięć złotych.
Sterownik jednoosiowy na TB6560 to wydatek rzędu pięćdziesięciu złotych.
To nie są wielkie pieniądze, a sprzęt daje się do czegoś użytecznego zastosować.
Na rzeźbienie w gównie szkoda po prostu czasu.
.
Silniki rzędu 0,4 Nm 200 kroków/obr można kupić nawet po pięć złotych.
Sterownik jednoosiowy na TB6560 to wydatek rzędu pięćdziesięciu złotych.
To nie są wielkie pieniądze, a sprzęt daje się do czegoś użytecznego zastosować.
Na rzeźbienie w gównie szkoda po prostu czasu.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Do prób polecam jednokanałowe sterowniki na TB6560.
Czy na Allegro, czy na Ebay, cena jest podobna - poniżej 50 zł.
Czasem same się palą, ale scalak kosztuje na Ebay w okolicach 10 zł.
Jak upalisz sterownik za dwie stówki, to zaboli bardziej.
Ja kupuję na Ebay u sprzedawcy polida2008, ma dobre ceny i możesz zamówić sterownik i kilka scalaków na wszelki wypadek za jednym zamachem.
Do 22 euro nie ma cła i VAT, ale małe paczki i tak zwykle nie budzą zainteresowania celników.
.
Czy na Allegro, czy na Ebay, cena jest podobna - poniżej 50 zł.
Czasem same się palą, ale scalak kosztuje na Ebay w okolicach 10 zł.
Jak upalisz sterownik za dwie stówki, to zaboli bardziej.
Ja kupuję na Ebay u sprzedawcy polida2008, ma dobre ceny i możesz zamówić sterownik i kilka scalaków na wszelki wypadek za jednym zamachem.
Do 22 euro nie ma cła i VAT, ale małe paczki i tak zwykle nie budzą zainteresowania celników.
.