No jasne ze moment bedzie malal przy wyzszych obrotach. Dlatego wysokie obroty stosuje sie tylko do obrobki wykanczajacej. A ta przewaznie przeprowadza sie jakimis malymi frezami dla ktorych nie potrzebuje duzego momentu. Dlatego myslalem o jakiejs przekladni opartej (może w przyszlosci) na sprzegłach VHT, tak zeby automatycznie zmieniac przełożenie, ale jesli sa silniki wysokoobrotowe i mozna je zastosowac to po co sie bawic??
Ja pytalem sie o silnik, link do stonki z takimi, a moze ktos gdzies zna jakas firme- no i oczywiscie wyszlo to co mialo wyjsc- krytyka. Nie mow mi ze sie nie da, ze to bedzie za drogie, ze potrzebuje chłodzenie, ze jestem amatorem, ze jestem za mlody, za biedny, za glupi, bo jest to dla mnie nic innego jak tylko czcze gadanie ludzi bez wyobrazni ktorzy jak slysza ze koles potrzebuje szybki nie za mocny silnik ktory bedzie sterowany falownikiem to zaraz jak te wilki obsiadaja go i mowia ze: -po co ci taki silnik

a przeciez do niego trzeba falownik (oczywiste)

a trzeba go chlodzic (nie trzeba, skoro znane firmy jak deckel nie chlodza do 11 000rpm, to czemu ja mialbym to robic)- z mojej strony dodam ze pozytywna krytyka jak najbardziej jest na miejscu tylko jeszcze trzeba wiedziec co to jest pozytywna krytyka. Powiem wiec ze jesli taki silnik sie znajdzie i bedzie wymagal chlodzenia to sie takie chlodzenie zrobi. Bo czuje ze coraz bardziej mnie tutaj obsiadacie, widze teraz juz jasno czemu Bartuss sie nie wypowiada (pomimo ze tez go krytykowalem- ale zawsze z jakims umiarem) i nie bede czekal az ktos mi powie ze jestem taki i owaki bo nikt tego nie wie i jak ktos ma zamiar sobie i mi marnowac czas piszac jakies glupoty to niech sobie daruje, to forum powstalo aby sie poszukiwac jakis rozwiazan, dzielic jakimis zdobyczami techniki (oczywiscie nie badzmy naiwni i zawsze cos za cos), jakimsi nie wiem zdjeciami maszyn czy co tam, a ni po to ze jak ktos pisze ze chcialby uzyskac dokladnosc rzedu 0,05mm to jest debilem i sie nie da, ze jak ktos jak ja pisze ze potrzebowal by w miare szybki silnik to najpierw sie mnie zniecheca i mowi ze drogi (chociaz to jest dla mnie jasna sprawa bo jak by niebyl drogi to bym go pewnie znalazl w necie i nikogo tutaj nie necil), ze falownik, ze chlodzenie ze nie wiadomo co jeszcze, to mija sie to z celem forum i czas powiedziec zeby kazdy krytyk chwile sie zastanowil co mu przybedzie z tej krytyki bo nastepnym razem to on moze zostac skrytykowany i bedzie sie bronil i kiepsko to wyjdzie wszystkim na zdrowie.
Wiec pytam: czy ma ktoś moze link do w miare szybkich silnikow tak od 5000rpm-do 8000rpm i mocach 1,5KWd-3KW, albo namiary na jakas firme ktora takimi handluje??
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.