[C][Atmega32] Opis serwonapędu + TWORZENIE v2.0
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Kilka uwag a zarazem pytań .
1 co do samego mostka czy nie lepiej i taniej od razu złożyć solidny mostek sterujący silnikiem na jakiś IRFach takich 20A 200V oraz drajwerach tranzystorów seri irxxxx/
To była uwaga .
2 wiele osób pracuje nad sterownikiem dla serwa DC , niektórym sie udało nawet. Czy to co już osiągnołeś w jakimś stopniu można porównać do tego co wykonał konstruktor UhU ?
Jak najbardziej rozumiem fakt że lepiej zastosować szybsze procesory ale ...czy przebiłeś to co ktoś inny zrobił na AVR w UHU ?
1 co do samego mostka czy nie lepiej i taniej od razu złożyć solidny mostek sterujący silnikiem na jakiś IRFach takich 20A 200V oraz drajwerach tranzystorów seri irxxxx/
To była uwaga .
2 wiele osób pracuje nad sterownikiem dla serwa DC , niektórym sie udało nawet. Czy to co już osiągnołeś w jakimś stopniu można porównać do tego co wykonał konstruktor UhU ?
Jak najbardziej rozumiem fakt że lepiej zastosować szybsze procesory ale ...czy przebiłeś to co ktoś inny zrobił na AVR w UHU ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Ja mam 3 sterowniki na IR2184 i IRFP240,250,260. Z jednej strony nie jest to ani tanie, ani super dostępne (miałem przez jakiś czas problem z dostaniem IR2184), ani małe. Z drugiej strony przy moich serwach (wcale nie bardzo słabych) te tranzystory są delikatnie ciepłe. A nawet nie mam żadnego radiatora.kwarc pisze:Kilka uwag a zarazem pytań .
Nawiasem mówiąc jak te projekt wreszcie zostanie zakończony to od razu robie przynajmniej jeden taki sterownik.
Dobra. Zobaczyłem ile kosztuje ten L6203. To jest bez sensu.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 33
Kwarc, nie mam czasu prawdę mówiąc na eksperymenty z tranzystorami. Tutaj wiem jak wszystko działa. Do tego układów L6203 mam pod dostatkiem za darmo rozbiórek starych płyt. Myślę, że jak skończę mój projekt to będzie on się równał z UHU. Jeśli uda mi się zrobić pętlę sprzężenia zwrotnego prądu to myślę, że efekt powinien być nawet lepszy. Co do szybszego procesora, nie mam już czasu na jego wdrożenie.
etet100, mówisz o moim projekcie?
tak jak pisałem wyżej, L6203 to gotowe rozwiązanie z jakiegoś powodu wszyscy producenci ploterów go używają, więc mam go pod dostatkiem.
Wracając do PCB. Zrobiłem taką oto wersję. Nie wiem czy nie przesadziłem z masą... może to jakoś zaszkodzić?

etet100, mówisz o moim projekcie?

Wracając do PCB. Zrobiłem taką oto wersję. Nie wiem czy nie przesadziłem z masą... może to jakoś zaszkodzić?

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 22:31 przez volkhen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
Polecam sterowniki mostka HIP4081A - mają tylko jedną wadę: działają tylko do 80V. Poza tym same zalety: zabezpieczenie przed przestrzeleniem, wypełnienia do 100% (wszystkie IR2xxx wymagają zewn. pompy ładunku), zabezpieczenie przed niewystarczającym napięciem no i częstotliwość nawet do 1MHz.
@volkhen: Jeżeli jesteś z Warszawy, to możesz ew. wpaść i pożyczę Ci jeden prototypowy stopień mocy na tym mostku.
edit:
Płytka lepsza, duża masa może przeszkodzić chyba tylko w układach mikrofalowych i RF. W układach, gdzie nie chcemy wysokich częstotliwości, duża masa pomaga.
@volkhen: Jeżeli jesteś z Warszawy, to możesz ew. wpaść i pożyczę Ci jeden prototypowy stopień mocy na tym mostku.
edit:
Płytka lepsza, duża masa może przeszkodzić chyba tylko w układach mikrofalowych i RF. W układach, gdzie nie chcemy wysokich częstotliwości, duża masa pomaga.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 22:34 przez ursus_arctos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Na allegro jeden koleś ma (w temacie aukcji jest bez "A" na końcu, ale w opisie i w rzeczywistości jest to, co trzeba). Na ebayu też są no i na digikey. Układy te występują w obudowach DIP20 i SOICW20 - facet na allegro ma DIP-y zgodne z RoHS, ale SOIC nie, więc do produkcji komercyjnej raczej te pierwsze.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Faktycznie.ursus_arctos pisze:Na allegro jeden koleś ma (w temacie aukcji jest bez "A" na końcu, ale w opisie i w rzeczywistości jest to, co trzeba).
Już kupiłem na ebayu. Pewnie miesiąc teraz to pójdzie. Jakby co to za miesiąc będe miał zbędne 2 sztuki.ursus_arctos pisze:Na ebayu też są no i na digikey.