Uszkodzenie silnika w Dremelu model 400
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 13
Sprawa wygląda następująco:
Kolory nie mogłyby oznaczać fazy i zera gdyż wtyczkę można podłączyć w dowolny sposób i nie ma ona przewodu zerowego.
Podłączyłem do tych kabelków inny silnik komutatorowy na 220V AC i regulator działa prawidłowo.
Dziwi mnie trochę fakt że wirnik wygląda w zasadzie dobrze ale zwoje mogły się przecież przepalić gdzieś w wewnętrznych warstwach.
Musze iść z tym wszystkim do przewijalni silników ,tylko mam dylemat czy przyznawać się że to Deremel - boję się trochę że jak się dowiedzą to zaśpiewają większą cenę za naprawę jeżeli się jej w ogóle podejmą.
P.S.
Zdjęć niestety nie zamieszczę gdyż nie dysponuje aparatem cyfrowym:(
Zresztą wiele tam nie widać kilka elementów smd, kilka rezystorów, dwa niewielkie elektrolity na parę volt ,jeden kondensator 0.22mikro farada 275V i jeden większy czarny element - przypuszczalnie to triak.
Z tego wynika że elektronika jest dobra - ale jak wiadomo tonący brzytwy się chwyta i miałem nadzieję że może to jednak nie wirnik.
Kolory nie mogłyby oznaczać fazy i zera gdyż wtyczkę można podłączyć w dowolny sposób i nie ma ona przewodu zerowego.
Podłączyłem do tych kabelków inny silnik komutatorowy na 220V AC i regulator działa prawidłowo.
Dziwi mnie trochę fakt że wirnik wygląda w zasadzie dobrze ale zwoje mogły się przecież przepalić gdzieś w wewnętrznych warstwach.
Musze iść z tym wszystkim do przewijalni silników ,tylko mam dylemat czy przyznawać się że to Deremel - boję się trochę że jak się dowiedzą to zaśpiewają większą cenę za naprawę jeżeli się jej w ogóle podejmą.
P.S.
Zdjęć niestety nie zamieszczę gdyż nie dysponuje aparatem cyfrowym:(
Zresztą wiele tam nie widać kilka elementów smd, kilka rezystorów, dwa niewielkie elektrolity na parę volt ,jeden kondensator 0.22mikro farada 275V i jeden większy czarny element - przypuszczalnie to triak.
Z tego wynika że elektronika jest dobra - ale jak wiadomo tonący brzytwy się chwyta i miałem nadzieję że może to jednak nie wirnik.
"Mathematics is the language of nature"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
ten czarny element ile ma nozek? jesli 4 to moze byc to mostek i bedziemy mieli doczynienia z pradem stalym pozatym jesli jest jakas elektronika to musi byc zasilana stalym napieciem
[ Dodano: 2005-11-26, 23:38 ]
mozesz jeszcze pomierzc rezystancje pomiedzy przeciwleglymi wycinkami komutatora jesli nie bedzie taka sama to moze oznaczac zwarcie w wewnetrznej warstwie cewki
[ Dodano: 2005-11-26, 23:38 ]
mozesz jeszcze pomierzc rezystancje pomiedzy przeciwleglymi wycinkami komutatora jesli nie bedzie taka sama to moze oznaczac zwarcie w wewnetrznej warstwie cewki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Silnik jest na bank na 230V zmienny. Zmierz sobie wszystkie uzwojenia wirnika chociaż może być problem bo tam jest mała wartość. Z przezwajaniem jest problem bo obroty tego wirnika to 35000 i mało który warsztat zajmujący się tym ma możliwość zgrzania końcówek uzwojeń na komutatorze i późniejszego dokładnego wyważenia. Z praktyki wiem że to się nie sprawdza i szkoda kasy. Ja jednak sugeruję Ci abyś znalazł kogoś kto ma Dremela zwykłego i sprawdzić czy części pasują- nawet jak wymienisz stojan i wirnik to będzie to 110zł i święty spokój
-
-
Niestety nie.
Poczekam aż w Polsce będą dostępne części do wymiany - stojan(wydaje mi się że jest dobry) i wirnik.
W między czasie planuję chwilowo podłączyć wałek giętki do silnika od miksera 170W 22000obr/min i używać w ten sposób.
Jeżeli jakiś postęp nastapi to oczywiście dam znać - teraz juz wiem że przewinięcie to raczej jest niewykonalne,a raczej nieopłacalne.
Cholera nie mogę sobie dorwać tej straty
Poczekam aż w Polsce będą dostępne części do wymiany - stojan(wydaje mi się że jest dobry) i wirnik.
W między czasie planuję chwilowo podłączyć wałek giętki do silnika od miksera 170W 22000obr/min i używać w ten sposób.
Jeżeli jakiś postęp nastapi to oczywiście dam znać - teraz juz wiem że przewinięcie to raczej jest niewykonalne,a raczej nieopłacalne.
Cholera nie mogę sobie dorwać tej straty

"Mathematics is the language of nature"
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1