Są sterowniki czteroosiowe do silników krokowych. Pierwszy z brzegu http://allegro.pl/kompletny-sterownik-c ... 87125.html
Skąd pomysł na enkodery? Do tej pory była mowa o silnikach krokowych a one do pracy nie wymagają enkodera.
dobór reduktora do silnika krokowego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Ogólnie to przyjąłem na początku, że to jest projekt, ale tak naprawdę to jest praca inżynierska. Nie odpowiedziałem do końca na poprzedni post, ale postaram się uczynić to w tym momencie. Mam do zmodyfikowania urządzenie do badań materiałów za pomocą ultradźwięków metodą bezdotykową czyli przetworniki które wysyłają i odbierają sygnał wiszą na specjalnej ramie. Pozycje przetworników, które poruszają się do tyłu i do przodu są nastawiane za pomocą korby sprzęglonej ze śrubą na których poruszają się przetworniki. Natomiast ustawienie przetworników pod danym kątem odbywa się też ręcznie przy użyciu podziałki na której zaznaczone są kąty. Moja praca polega na pełnym zautomatyzowaniu tej maszyny. Mam zamiar dodać 2 silniki, które sterowałyby pozycją w przód i tył, oraz 2 silniki, które przesuwały przetworniki pod bardzo dokładnym katem poniżej 1 stopnia na krok (stąd pomysł na przekładnie). Chciałbym obsługiwać danym urządzeniem z pozycji komputera oraz by operator wiedział na jakiej pozycji znajdują się przetworniki. Dlatego pomyślałem o zastosowaniu enkoderów absolutnych. Dodatkowo pan dr. z którym współpracuję nad tą pracą chce, aby na komputerze była widoczna odległość pomiędzy dwoma przetwornikami, aby móc obliczyć długość fali która przechodzi przez badany materiał. Dlatego pytałem się o ten sterownik.
Poniżej wrzucam zdjęcie jak wygląda takie urządzenie.
Przepraszam, że namieszałem na początku i nie było wiadomo do końca o co mi chodzi jest.

Poniżej wrzucam zdjęcie jak wygląda takie urządzenie.

Przepraszam, że namieszałem na początku i nie było wiadomo do końca o co mi chodzi jest.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Przy braku obciążeń problem gubienia kroków silnika krokowego można właściwie uznać za nieistniejący.
Musisz tylko złapać zero a później położenie wyliczasz z liczby kroków - odpowiednio mocny silnik (a w tym przypadku słabiutki nawet da radę bo jest przekładnia) nie zgubi kroku tym bardziej, że ruch nie musi być szybki.
Do tego co potrzebujesz wystarczy oprogramowanie.
Musisz tylko złapać zero a później położenie wyliczasz z liczby kroków - odpowiednio mocny silnik (a w tym przypadku słabiutki nawet da radę bo jest przekładnia) nie zgubi kroku tym bardziej, że ruch nie musi być szybki.
Do tego co potrzebujesz wystarczy oprogramowanie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Tak na szybko opisałem co muszę zrobić.
Oczywiście do poruszania w przód i w tył chce zastosować krańcówki, aby wyznaczyć 0. Wszystkim sterowałbym za pomocą programu utworzonego w LabView. Oprogramowanie które na tym urządzeniu jest też zostało utworzone w tym środowisku, więc chciałbym połączyć ten program już z istniejącym.