Pękające paski

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
tomik77
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pękające paski

Post napisał: tomik77 » 16 paź 2007, 09:14

Mam problem z pękającymi paskami zębatymi w maszynie do gwintowania. Maszyma posiada silnik elektryczny napędzający 18 wrzecion jednym długim paskiem zębatym (3750 mm) o podziałce T5. Musiałem zastosować taką małą podziałkę ze względu na odległość wrzecion 32 mm i co za tym idzie koła żebate są średnicy 25 mm. Pasek jest poliuretanowy z kordem kevlarowym i ma szerokość 25 mm. W takiej długośći nie udało mi sie znaleść paska jednolitego i posiada on łączenie. Zamówiłem już paski bez łaczenia ale czas oczekiwania wynosi 7 tygodni. Co można jeszcze zrobić aby paski nie pękały?

Tomek

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 16 paź 2007, 10:06

Siły występujące podczas gwintowania są spore. Koło o średnicy 25mm nie jest w stanie przenieść wymaganego momentu obrotowego, dla tego pas strzela.
Osobiście zmienił bym konstrukcję. Zastosował bym dwa rodzaje wrzecion, różniących się długością osi koła pasowego. Zaistalowane były by naprzemian dłuższe i krótsze, co umożliwi zastosowanie kół o większej średnicy np. 40mm. Oczywiście silnik napędowy musi posiadać dwa koła, którymi napędza dwa pasy, jednym wrzeciona niższe, drugim - wyższe.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 paź 2007, 14:04

jesli to mozliwe to zastosuj szersze pasy, albo pasy typu HTD lub GT3 - maja one znacznie wyzsze nosnosci od paskow serii T/AT przy tej samej szerokosci
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Autor tematu
tomik77

Post napisał: tomik77 » 11 sty 2008, 13:38

Po głębszym zapoznaniu sie z tematem postanowiłem zmienić pas z profilu T5 na profil AT5. Posiada on znacznie większą wytrzymałość na zerwanie. Mam jednak problem z narysowaniem kół AT5. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak narysować takie koło dla ilości zębów 16, 44 oraz 100?
Tomek

cromachine
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Re: Pękające paski

Post napisał: cromachine » 31 paź 2017, 21:34

tomik77 pisze:Mam problem z pękającymi paskami zębatymi w maszynie do gwintowania. Maszyma posiada silnik elektryczny napędzający 18 wrzecion jednym długim paskiem zębatym (3750 mm) o podziałce T5. Musiałem zastosować taką małą podziałkę ze względu na odległość wrzecion 32 mm i co za tym idzie koła żebate są średnicy 25 mm. Pasek jest poliuretanowy z kordem kevlarowym i ma szerokość 25 mm. W takiej długośći nie udało mi sie znaleść paska jednolitego i posiada on łączenie. Zamówiłem już paski bez łaczenia ale czas oczekiwania wynosi 7 tygodni. Co można jeszcze zrobić aby paski nie pękały?
Najprościej byłoby tak jak kolega pisze zwiększyć srednice kół ale pewnie masz ciasno, zamawiałem kiedyś pasy zgrzewane przez włochów i były liche, jeśli ci pękaja na zgrzewie to bez końcowe powinny wytrzymać nie wiem jakie pasy stosujesz ale np.GT mają prawie 2 krotnie wyższą siłę zrywającą.
Teraz zauważyłem że piszesz podziałka T więc pewnie to zwykłe pasy, problem tylko że jeśli miałbyś przejść na pas GT to musiałbyś wymienić zębatki po profil zęba jest okrągły.

Pozdrawiam Sebastian
Zalewski

kolec7
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: kolec7 » 31 paź 2017, 21:55

Cromachine - nie wydaje Ci się, że autor wątku przez ostatnie dziesięć lat już jakoś poradził sobie z tym problem bez Twojej rady?
"W życiu piękne są tylko chwile...."

cromachine

Post napisał: cromachine » 31 paź 2017, 22:08

kolec7 pisze:Cromachine - nie wydaje Ci się, że autor wątku przez ostatnie dziesięć lat już jakoś poradził sobie z tym problem bez Twojej rady?
Cholera masz rację nie spojrzałem na datę.

Pozdrawiam Sebastian
Zalewski

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”