Z racji że miałem zapytania o to jak zrobić w warsztatowych warunkach tulejki rozprężne poniżej wklejam parę zdjęć jak to u mnie wygląda. Stosuję to rozwiązanie od dawna i jestem z niego bardzo zadowolony.
Do zastosowań takich jakie spotyka się na ogół na tym forum jest to rozwiązanie wystarczające i nie wymagające stosowania klinka. Mi się jeszcze nie udało zerwać połączenia jakie wytworzyło się za pośrednictwem tarcia na powierzchni stożków i czopów.
Minusem tego rozwiązania jest to, że nadaje się ono w takiej postaci do kół o dość dużych średnicach. Ja często stosuję koła HTD5M-48 ponieważ ta ilość zębów jest dla mnie dość uniwersalna ze względu na podział, a przy okazji te tulejki dobrze pasują do niej. Oczywiście Ci którzy nie mają czasu się tak bawić mogą zrobić zakup w sklepie i kupić gotowe koła z tulejami taper-bush lub ich wariacjami.
Tulejki można wykonać na zwykłej tokarce, przy skręceniu suportu nożowego. Ja stosuję kąt około 7 stopni tworzącej stożka.
W zasadzie powinno się je szlifować po toczeniu, ale dla "nie-purystów" wersja toczona jest wystarczająca.
Kryptoreklama, ale oświadczam że ta firma widoczna na zdjęciu nic mi nie odpala za to

Nacięcia dla kół które mają być zrobione "na wczoraj", albo gdy ktoś nie ma frezarki poziomej można wykonać fleksą. Mało to estetyczne ale działa. Na zdjęciach pokazuję że warto zrobić je "na mijanego" czyli tak by nie nachodziły na siebie.

Dodatkowo pomiędzy 6 otworami na śruby które widać na zdjęciu warto zrobić dwa dodatkowe otwory gwintowane do rozłączania stożków. Co prawda któreś z 6 otworów można nagwintować i wkręcać większą śrubę, ale niszczy to gwinty tulei która jest wsunięta w koło zębate gdy oprze się o nie śruba do rozłączania zespołu.

Zdjęcia nie są rewelacyjnej jakości bo zrobione telefonem, ale mam odwieczny problem z aparatem więc tak musi być

Tuleje w wykonaniu "bolsze" ale tak lubię - śmiało można zrobić delikatniejsze i stosować mniejsze śruby od moich (M6). Zewnętrzna średnica kołnierza tulei to około 55mm (piszę z pamięci), średnicy koła nie pamiętam, ale jak wspomniałem wcześniej jest to HTD5M-48 więc śmiało może sobie ktoś sprawdzić w katalogu.
Gdyby ktoś potrzebował dorobić takie tuleje albo powytaczać koła zębate to służę pomocą

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to śmiało walić - jak w dym

Pozdrawiam serdecznie,
skoczek