Wyciek oleju frezarka 6P81
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wyciek oleju frezarka 6P81
Kupiłem frezarkę 6P81 , maszyna pracuje dobrze ale stwierdziłem wyciek oleju z górnej przekładni ( reduktor ) w miejscu gdzie wał o mniejszej średnicy jest umiejscowiony wewnątrz drugiego na końcu którego jest koło pasowe i nakrętka , czy ktoś wie jakie tam jest uszczelnienie i jak je wymienić , dziękuję z góry z pomoc i pozdrawiam 

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Zamieszczam schemat napędu tej frezarki. Zaznacz, w którym dokładnie miejscu jest ten wyciek. Domyślam się, że przy dolnym kole pasowym. Tam chyba nie ma simmeringa tylko uszczelka filcowa lub wcale. Nadmiar oleju powinien odpływać poziomym otworem i być może ten otwór jest zatkany. Trzeba zdjąć koło pasowe a następnie pokrywkę i sprawdzić to.

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tam jest koło zębate 16, które wchodzi w skład odboczki i przełączane jest w prawo - strzałka niebieska- wraz z tuleją i wpustem zaznaczonym na niebiesko. Wtedy tworzy się pusta przestrzeń, czerwone kreski, do której dostaje się olej. Gdy przełącza się to koło w lewo to działa tak jak tłok i popycha olej na zewnątrz a po drodze nie ma żadnego uszczelnienia. Trzeba dojść skąd bierze się tam nadmiar oleju - za słaby odpływ lub za dużo jest podawane. Skrzynia smarowana jest rozbryzgowo to może za dużo oleju jest wlane. Zerknij na ten rysunek i się wypowiedz bo to tylko moje domysły.

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dziękuję Wam koledzy za pomoc , teraz domyślam się , że przyczyną wycieku może być niewypoziomowanie maszyny , nie jest ona jeszcze ustawiona ( czeka na wyschnięcie fundamentu ) stoi na dwóch drewnianych belkach i jest nieco przechylona" na plecy " byłem przekonany , że między tymi dwoma wałami jest jakieś uszczelnienie które uległo uszkodzeniu , stąd moje zaniepokojenie i pytania ale jak widać na przekrojach tam nic takiego nie ma , jestem już spokojniejszy i mam nadzieje , że po właściwym ustawieniu frezarki wszystko będzie Ok . jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Wiesław - elbląskie
Wiesław - elbląskie