Mam problem z którym mam nadzieję będziecie mogli mi pomóc.
Chcę stworzyć stół obrotowy (taki powiedzmy witrynowy, na którym coś położę, a później będę mógł obracać).
Mam już wszystko co potrzebne do zasilania urządzenia, czyli silnik krokowy ze sterownikiem, który spełnia wszystkie moje wymagania, teraz przyszedł czas na resztę.
Pierwszy problem to jakie dobrać koła zębate i pasek zębaty? Jest wiele rodzajów, a ja nie mam pojęcia czym się różnią. Zależy mi na tym, aby przenosił jak najmniej wibracji z silnika krokowego, to chyba jedyne wymagania.
Drugi problem, to jak możecie zauważyć na rysunku po prawej pytanie na czym obracać stół? Myślałem nad jakimś łożyskiem samo nastawnym? Ale sam nie wiem, podejrzewam, że są jakieś gotowe rozwiązania dlatego właśnie was pytam, bo bez sensu, żebym próbował wyważyć otwarte drzwi. Zastanawiałem się też nad jakąś piastą samochodu albo może czymś takim.
Dodam, że stół będzie miał średnicę około 50cm i będą na nim przedmioty o wadze max 10kg.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, jak wykonać resztę mojego projektu.