Ploter XY projekt Pick and Place

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
lu-dzik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 29

Post napisał: lu-dzik » 26 wrz 2012, 17:10

Będziesz powielał. Zrób od razu tak jak ma być. Przetrzesz szlak, wykryjesz problemy, albo że dane rozwiązanie jest dobre.
Części do mojej maszynki mam już zamówione. Czekam aż zrealizują i wyślą. Teraz kibicuję projektowi kolegi :)

Tagi:

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 14 paź 2012, 21:37

No dobra mam części i profil wózka osi Y już wycięty. Jak się okazuje chłopaki przy obróbce trochę przekombinowali, do tego kilka pomyłek, wózek do poprawki. Waży 3,3kg połowę materiału trzeba wyfrezować :) Mam pewien kłopot. Łożyska liniowe w oprawach zamówione od sponsora SMA12UU. Czym to się smaruje? Olej maszynowy się nadaje? Przy przesuwaniu po wałku trochę hałasują i nie idą gładko delikatnie zacinają się. Powierzchnia wałków jest gładka, to raczej hałasują kulki w łożyskach.
Drugie pytanie: czy silnik krokowy
http://www.tme.eu/pl/details/39by002/si ... ektryczne/#
nada się do obracania elementów? Chcę zamocować końcówkę chwytaka bezpośrednio na jego osi. Jak to zrobić jeszcze nie wymyśliłem, bo nie mam jeszcze wymiennych końcówek.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tuxcnc » 14 paź 2012, 21:49

lu-dzik pisze:czy silnik krokowy
nada się do obracania elementów?
Takiej jednostki mNm to jeszcze nie widziałem.
Może i sobie poradzi, tylko sensu ekonomicznego nie widzę.
Za pięć złotych kupisz na Allegro silniczek kilka razy mocniejszy o porównywalnej wielkości.
Tak w ogóle to silniki NEMA17 kupuje się praktycznie na wagę, szczęśliwi ci, którym takie wystarczają.

.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ezbig » 15 paź 2012, 00:24

tuxcnc pisze:
lu-dzik pisze:czy silnik krokowy
nada się do obracania elementów?
Takiej jednostki mNm to jeszcze nie widziałem.
Może i sobie poradzi, tylko sensu ekonomicznego nie widzę.
Za pięć złotych kupisz na Allegro silniczek kilka razy mocniejszy o porównywalnej wielkości.
Tak w ogóle to silniki NEMA17 kupuje się praktycznie na wagę, szczęśliwi ci, którym takie wystarczają.

.
Sens ekonomiczny jednak jest. Silnik kosztuje może i dużo, bo za tę kasę można kupić i 20 podobnych na allegro, ale kupując nowy wiesz, że w razie awarii kupisz bez problemu identyczny. Ja do swojej konstrukcji kupiłem w Wobicie podobny za 50zł brutto. Też na początku rozważałem allegro, ale ludzie sprzedają raczej większe silniki (gabarytowo). Stwierdziłem, że skoro po 3 dniach szukania nie znalazłem nic godnego uwagi (a chciałem 3 identyczne), to w razie awarii może być podobnie.

[ Dodano: 2012-10-15, 00:30 ]
tuxcnc pisze:Takiej jednostki mNm to jeszcze nie widziałem.
... a wielokrotnościach i podwielokrotnościach kolega słyszał? :smile:

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 16 paź 2012, 22:50

No dobra. Mam końcówki chwytaka. Mogę prosić kolegę o opis działania tego elementu?

Na obrazku ciężko rozróżnić co jest metal co plastik a co guma i jak to współpracuje z końcówkami. Jak końcówka kotwiczy w chwytaku, jak w magazynie i jak to jest uszczelniane?

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 16 paź 2012, 23:31

Bardzo zaawansowanie wyglądają te końcówki. Muszą kosztować majątek :). Widzę chyba tam biały gumowy amortyzator na "igle", niebieską uszczelkę i krążek metalowy. Podejrzewam, że nacięcia na igle służą do blokowania w magazynku. Metalowy krążek na górze jest przyciągany przez magnes głowicy. Dziś rano dostałem ofertę na proste końcówki i cena mnie powaliła - ponad 1300zł netto za szt. prostego, wytoczonego kawałka metalu z gumową uszczelką.

W automatach, na których ja się wzoruję na głowicy jest magnes w postaci krążka. Głowica podjeżdża do magazynu, dotyka do końcówki i odjeżdżając w bok zdejmuje końcówkę. Zobacz na tym filmie:

[youtube][/youtube]

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 17 paź 2012, 13:01

Gdzieś to już widziałem. A gdzie można dostać taki chwytak i końcówki? Da się go wykonać, jednak zastanawiam się jak jest uszczelniony?

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 17 paź 2012, 13:21

Może tu widziałeś: http://www.ntscope.com/m2-2_parts.html. Uszczelniony jest krążkiem gumowym na dnie głowicy, albo wcale. Mój "odkurzacz" tak ciągnie elementy, że przy korzystaniu ręcznym nie puszcza małych nawet po odkryciu otworu (nie ma elektrozaworu tylko otwór w końcówce zatykany palcem).

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: jarekk » 17 paź 2012, 16:50

lu-dzik pisze:A gdzie można dostać taki chwytak i końcówki?
TO są element Madell'a ( http://www.ntscope.com/m2-2_parts.html )

Ja też planuję podobnie zrobić. Na filimku jest magazynek zrobiony z uchwytów do bezpieczników :-)
Kupiłem takie uchwyty, ale jak dla mnie jest to nieco za mało precyzyjne - zrobię swoje z magnesikami.

lu-dzik pisze:No dobra. Mam końcówki chwytaka. Mogę prosić kolegę o opis działania tego elementu?
http://www.smtbox.com/sys...-03)-side-b.jpg
Jest to końcówka - taka jak u mnie w automacie. Końcówka ( ta plastikowa - którą kolega dostał) siedzi w podajniku ( jest tam trzymana przez metalowe uszy które mogą być rozchylen pneumatycznie). Chwytak wciska się w taką końcówkę, pneumatyka odbezpiecza ją i wtedy całość się podnosi. Generalnie - nie dla nas, za skomplikowane. Uszczelnienie jest chyba na wcisk, mocowanie - jakieś spężynowe. Ja planuję włożyć tę końcówkę w moją metalową konstrukcję ( która będzie magnetycznie wisieć na pierścieniu silnika krokowego).
ezbig pisze:Bardzo zaawansowanie wyglądają te końcówki. Muszą kosztować majątek
Podobno własnie nie. Aha - uwaga - są to końcówki kierunkowe - dysze nie są okrągłe tylko owalne. Ma to znaczenie dla małych elementów dla których trzeba ją dobrze ułożyć.

Autor tematu
lu-dzik

Post napisał: lu-dzik » 17 paź 2012, 17:08

Za te koncówki madella 20$ + 60$ uchwyt to za dużo. Za 80$ to można kupić o wiele bardziej skomplikowane rzeczy. Może zróbmy wspólny projekt takiej końcówki, zlećmy wykonanie. Założę się że wyjdzie taniej. Ja potrzebowałbym może 5szt.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”