przekładnia pasowa

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: dudis69 » 24 lut 2011, 13:28

ma555rek, prosty przykład... :wink: w wysokoobrotowych silnikach jednośladów, stosuje się z powodzeniem napęd łańcuchem (rozrząd). Silniki osiągają ponad 15 000 obr/min i jest co codzienność.
Bez urazy Kolego, łańcuchy spokojnie wytrzymują i duże obroty i duże obciążenia...
ma555rek pisze: dudis69 napisał/a:
#1. Da radę... na pasku HTD 8M 25-30mm, przełożenie 0.5:1
#2. Przekładnia zębata 0.5:1, łańcuchowa 0.5:1, tak też uzyskasz 20k.obrotów, tylko są trochę głośne.
#3. Moc silnika nigdy nie zmaleje, chyba że prądu zbraknie.
#4. Jeżeli zębatka zdawcza (napędowa) na silniku jest większa, napędza mniejszą odbiorczą zębatkę w celu otrzymania wyższych obrotów, silnik musi wykonać znacznie większą pracę żeby wprawić w ruch mniejszą zębatkę odbiorczą i osiągnąć swoje nominalne obroty. Stąd właśnie bierze się spadek momentu obrotowego na przekładni.
#5. Jeszcze nikogo fruwający pasek życia nie pozbawił
#6 Możesz wykonać osłonę przekładni, i spać spokojnie.

tak ogólnie to nie wiem - żarty czy brednie
Kol. c'mon popytaj jeszcze innych ludzi o koło z paskiem na 20 000/min.

Pozdrawiam Sławek

Tagi:

Autor tematu
c'mon
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

.....

Post napisał: c'mon » 27 lut 2011, 17:12

Witam. Etap prac na ok. 75% - jeśli chodzi o konstrukcje. Mam pytanie do kolegów na temat fachowego wsparcia. Zakładam że moją zabaweczkę chciałbym w przyszłości "uzbroić" w resztę niezbędnych detali tak aby spełniała zasady meszyny cnc tj. silniki krokowe, sterowniki, falownik, oprogramowanie itp. Czy któryś z kolegów mógłby w przybliżeniu napisac co potrzebne jest do stworzenia amatorskiej frezarki cnc. Parametry techniczne konstrukcji podałem wcześniej. W tym temacie - choć dużo czytam - poruszam sie jeszcze po omacku więc byłbym zobowiazany o takie zestawienie. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”