Mam następujący problem, mam ploter z mokrym chińczykiem 3kw, wrzeciono ma 3lata, pracowało rożnie w jeden dzień 10h, a w drugi nic. Ale swoje już zrobiło. Tak czy inaczej chodzi inaczej niż kiedyś, bardziej je słychać.
Frezowałem dziś kieszenie z poliamidu i miałem problem z wymiarami, nie na bokach, a góra -dół.
Zrobiłem test - czujnik zegarowy do spodu osi Z, bazowanie, i opuszczenie -5mm. Oś czujnika idealnie zrobiła 5 obrotów (dokładność na srubie około 0,02mm), jednak otwór był -5,75mm.
Zrobiłem kilka razy różnych pomiarów, i a każdym razem tak samo.
Maszyna jest ze stali, oś Z i spód osi Z to frezowane blachy 16 i 20mm, wszystko na szynach HIWIN, i śrubach kulowych , ale wymiary X-Y oraz Z - odchyłki na czujniku mieszczą się w max 0,02-0,03mm
Wszystko wskazuje że to wrzeciono, po włożeniu śrubokręta (delikatnie) w miejsce zaznaczone oś wrzeciona pływa - na oko tak 0,5-1mm. Czy to luz na łożyskach? tak duży????

Dokręcałem pierścień aluminiowy na osi, ale mam wrażenie że skończył się gwint na osi, jest ewidentny opór przy dokręcaniu a domyśliłem się że to kasowanie luzu na skośnych łożyskach....
Czy te wrzeciona chińskie mają luz na osi góra-dół czy to u mnie kwestia zużycia łożysk?
Czy po wymianie łożysk ten luz zostanie zlikwidowany? nie ukrywam że ten luz nie daje mi pracować. Odchyłki nie są rzędu kilku setek tylko po 0,6-0,8mm
Proszę o radę.
Z góry dziękuję.