Zakup mokrego chińczyka 2.2kW
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Zakup mokrego chińczyka 2.2kW
Kończę rysować sobie frezarkę i zaczynam kompletowani część i o ile z większością nie mam problemów to chciałem się podpytać o mokre chińczyki.
Myślałem o wersji 2.2kW, ale zastanawiam się czy jest sens dopłacać do 3kW.
Frezarka w 90% do dłubania w laminacie, ale nie chcę żeby nagle wrzeciono okazało się "wąskim gardłem", jeśli chciałbym spróbować na przykład alu.
Z tego co się orientuję to poniżej 2.2kW mamy znowu oprawkę er11, więc to raczej odpada.
Natomiast zarówno wersja 2.2 jak i 3.0 mają mocowanie er20 więc w sumie moc jest tu jedyną różnicą.
Pytanie czy te 0.8kw robi realnie jakąś różnicę, czy przy raczej hobbystycznym frezowaniu alu i jak na razie około 2-3 dni w tygodniu po parę godzin w laminacie szklanym mogę sobie z czystym sumieniem odpuścić?
Druga sprawa to sprawdzone źródło chińczyków.
Na różnych aukcjach dla chińczyków 2.2kW mam różne wymiary [niewielkie różnice rzędu np 5-10 mm po długości], co nasuwa mi pytanie czy jest jakiś sprawdzony mokry chińczyk którego warto brać, czy może mimo nieznacznych różnic w wymiarach to wszystko to samo [a może po prostu wystawiający nie potrafią poprawnie zwymiarować sprzedawanego towaru?].
Nie ukrywam że chciałbym jeszcze przed oddaniem aluminium na zetkę do frezowania, znać wymiary wrzeciona, żeby zaplanować sobie prześwit między wrzecionem a stołem.
Więc głupio było by zamówić dany egzemplarz, a potem wkurzać się o frez dyndający 10mm nad stołem w najniższym położeniu zetki...
Ostatnia sprawa to falownik - tu przyznam się bez bicia jeszcze nie zgłębiłem zbytnio forum - dopiero w tej chwili wpadłem na ten problem/pomysł.
Brać chińczyka w zestawie z falownikiem, czy może lepiej samo narzędzie i osobno dokupić falownik.
Nie wiem po prostu czy te z zestawu są coś warte, może są awaryjne, a może po prostu da się kupić lepszy za mniejsze pieniądze?
Myślałem o wersji 2.2kW, ale zastanawiam się czy jest sens dopłacać do 3kW.
Frezarka w 90% do dłubania w laminacie, ale nie chcę żeby nagle wrzeciono okazało się "wąskim gardłem", jeśli chciałbym spróbować na przykład alu.
Z tego co się orientuję to poniżej 2.2kW mamy znowu oprawkę er11, więc to raczej odpada.
Natomiast zarówno wersja 2.2 jak i 3.0 mają mocowanie er20 więc w sumie moc jest tu jedyną różnicą.
Pytanie czy te 0.8kw robi realnie jakąś różnicę, czy przy raczej hobbystycznym frezowaniu alu i jak na razie około 2-3 dni w tygodniu po parę godzin w laminacie szklanym mogę sobie z czystym sumieniem odpuścić?
Druga sprawa to sprawdzone źródło chińczyków.
Na różnych aukcjach dla chińczyków 2.2kW mam różne wymiary [niewielkie różnice rzędu np 5-10 mm po długości], co nasuwa mi pytanie czy jest jakiś sprawdzony mokry chińczyk którego warto brać, czy może mimo nieznacznych różnic w wymiarach to wszystko to samo [a może po prostu wystawiający nie potrafią poprawnie zwymiarować sprzedawanego towaru?].
Nie ukrywam że chciałbym jeszcze przed oddaniem aluminium na zetkę do frezowania, znać wymiary wrzeciona, żeby zaplanować sobie prześwit między wrzecionem a stołem.
Więc głupio było by zamówić dany egzemplarz, a potem wkurzać się o frez dyndający 10mm nad stołem w najniższym położeniu zetki...
Ostatnia sprawa to falownik - tu przyznam się bez bicia jeszcze nie zgłębiłem zbytnio forum - dopiero w tej chwili wpadłem na ten problem/pomysł.
Brać chińczyka w zestawie z falownikiem, czy może lepiej samo narzędzie i osobno dokupić falownik.
Nie wiem po prostu czy te z zestawu są coś warte, może są awaryjne, a może po prostu da się kupić lepszy za mniejsze pieniądze?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
2.2kW do zastosowań o których piszesz w zupełności wystarczy nawet z +
Wrzeciona tylko z ebay.uk zamawiałem także nie znam sprawdzonych sprzedawców w Pl, tym bardziej patrząc na ceny
Co do falownika działa ok, taki tandem mogę polecić bo nie jeden testowałem. Jaki lepszy kupisz za te $?
http://www.ebay.co.uk/itm/2-2KW-WATER-C ... 35cee55d34
Wrzeciona tylko z ebay.uk zamawiałem także nie znam sprawdzonych sprzedawców w Pl, tym bardziej patrząc na ceny

Co do falownika działa ok, taki tandem mogę polecić bo nie jeden testowałem. Jaki lepszy kupisz za te $?
http://www.ebay.co.uk/itm/2-2KW-WATER-C ... 35cee55d34
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Posty w temacie: 2
-
Firma płaci więc chyba szarpnę się na 2.2 w takim razie, bo i tak potem "wspólnicy" będą mi jęczeć że było brać 3kW...
Bardziej z powodu uchwytu niż mocy, chociaż każde przyśpieszenie w laminacie też wychodzi na plus
Dzięki za rady dot falownika, już chciałem szukać i kombinować.
Teraz zaczynam rozkminiać jak tu ładnie obieg wody wpasować w zetkę...
Bardziej z powodu uchwytu niż mocy, chociaż każde przyśpieszenie w laminacie też wychodzi na plus

Dzięki za rady dot falownika, już chciałem szukać i kombinować.
Teraz zaczynam rozkminiać jak tu ładnie obieg wody wpasować w zetkę...
-
- Posty w temacie: 2
Jak chcesz zarabiac na maszynie to I TAK kupisz 2-3 razy.
Kazdy kto zarabia powazniej "na maszynie" ma na magazynie zapasowe
wrzeciono, falownik i co tam jeszcze najczesciej pada z elektroniki...
Kazde wrzeciono czy falownik moze pasc, lepie wtedy jesli jest tansze,
a najlepiej jesli jest zapasowe pod reka.
q
Kazdy kto zarabia powazniej "na maszynie" ma na magazynie zapasowe
wrzeciono, falownik i co tam jeszcze najczesciej pada z elektroniki...
Kazde wrzeciono czy falownik moze pasc, lepie wtedy jesli jest tansze,
a najlepiej jesli jest zapasowe pod reka.
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
Zarobek to raczej będzie ze względu na odjęcie kosztu i czasu potrzebnego na dojazdy i wycinanie tam gdzie teraz wycinamy.
Ogłaszać się raczej nie mam zamiaru, co najwyżej wśród znajomych.
Może przy takim użytkowaniu dłużej pożyje.
Zamówiłem chinczyka dziś z UK. Dojdzie to pomierzy się co i jak dla pewności i oddaję złom do spawania:)
Ogłaszać się raczej nie mam zamiaru, co najwyżej wśród znajomych.
Może przy takim użytkowaniu dłużej pożyje.
Zamówiłem chinczyka dziś z UK. Dojdzie to pomierzy się co i jak dla pewności i oddaję złom do spawania:)