Panowie - mam taki dylemat.
Otóż - korzystam z PikoCNC i mam chinola wrzecionko - 2,2kW.
Jak ustawiam w programie prędkość np na 50% (powinno być 12000 obrotów - tak też program sterujący mówi) natomiast na falowniku mam 12340. Na poziomie 0% wrzeciono kręci się z prędkością 2000 obrotów (choć mam wrażenie, że wolniej)
Nie wiem jaki już parametr zmienić. A chciałem używać baletnicy do kalibrowania krawędzi - tam jest max 800 obrotów...
Macie tak samo czy jakimś magicznym sposobem ustawiliście to? Czy bezpieczne jest używanie baletnicy przy 2000 obrotów??
Pozdrawiam!
Prędkość wrzeciona sterowana z PWM
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Hej!
Co do zatrzymania ręką - na najniższych obrotach z PWM (czyli te bidne 2000) rękę sobie lekko oparzyłem, zachęcony tym, że da się zatrzymać
Ale w rękawicy by się udało.
Kiedyś Kress mi się zablokował w jakimś materiale - ale sterownik Zelrpa świetnie pomyślanym bezpiecznikiem był gotowy na taką ewentualność
Generalizując - 300 obrotów/min na + czy - wielkiej różnicy mi nie robi, ale właśnie interesuje mnie jak inni mają - z ręki na panelu mogę ustawić 800 obrotów.
Z PWM minimum 2000.
Co do zatrzymania ręką - na najniższych obrotach z PWM (czyli te bidne 2000) rękę sobie lekko oparzyłem, zachęcony tym, że da się zatrzymać

Kiedyś Kress mi się zablokował w jakimś materiale - ale sterownik Zelrpa świetnie pomyślanym bezpiecznikiem był gotowy na taką ewentualność

Generalizując - 300 obrotów/min na + czy - wielkiej różnicy mi nie robi, ale właśnie interesuje mnie jak inni mają - z ręki na panelu mogę ustawić 800 obrotów.
Z PWM minimum 2000.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
a co masz poustawiane w ustawieniach Piko w zakładce I/O sekcja PWM?
MAX (100%) masz pewnie "S" Max na 24000
MIN (0%) masz jak znam życie "S" Min na 2000 i tutaj bym szukał przyczyny
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Max (100%) - S Max mam na 24000 jak piszeszgaspar pisze:a co masz poustawiane w ustawieniach Piko w zakładce I/O sekcja PWM?
Min (0%) S Min ustawiałem już od 0 do 2000
Wrzeciono tak czy inaczej zwalniało minimalnie do 2000 - (dane z wyświetlacza falownika)
Różnica w ustawieniach piko polegała na tym, że pozycja 0% pokazywała faktyczne 2000 obrotów, pozycja 100% - 24000 natomiast 50% miało 13000 - i tu już była różnica około 500 obrotów pomiędzy nastawą z piko a wyświetlaniem z falownika.
Falownik chyba pokazuje obroty na bieżąco - jak próbowałem wyhamować ręką to wydać było na wyświetlaczu, że wartość się zmniejsza (a myślałem, że jest wyliczana)
Może jakąś krzywą mam ustawioną?!
Chyba zresetuję ustawienia i zobaczę co wyniknie z tego.