Z góry przepraszam jeśli to co napisze będzie głupie.
Moje pytanie brzmi czy jest szansa aby do takiego wrzeciona:
http://www.allegro.pl/item559363182_uni ... 20_mm.html
dołożyć poprzez jakieś redukcje czy coś aby uzyskać taką końcówkę:
http://www.allegro.pl/item559777488_opr ... er_32.html
zainspirował mnie ten stożek Morse'a który jest w tym wrzecionie.
Wrzeciono potrzebuję do użycia frezu diamentowego fi 12mm do rozkroju płyt wiórowych. Używane będzie sporadycznie, więc nie uśmiecha mi sie wyrzucać na porządne.
Takie rozwiązanie było by dla mnie idealne. Z góry dziękuje za odpowiedzi czy dało by to rade zrobić a jeśli tak, to jak??? co bym potrzebował.
Podkreślam ze jakiś super dokładności rzędu 0.01mm nie potrzebuję.
Silników mam wiele, różnoobrotowe, coś małego 1- 3kw bez problemu znajdę.
Czy da sie zrealizować takie wrzeciono???
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Można dorobić samą końcówke z gniazdem do zaciśnięcia tylejekambrosius pisze:dołożyć poprzez jakieś redukcje czy coś aby uzyskać taką końcówkę:
nie musi bys gniazdo morsa
takie coś jest prostsze a efekt ten sam
http://chomikuj.pl/ARGUS63
Tu masz gotowe rozwiązanie kliknij na zakładke "dokumenty"
tylko trzeba dorobić tarczę
to jest na tulejki ER 25
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
ARGUS rozumiem ze trzeba dorobić taką tarczę, pod tulejkę jak na rysunku. Nakrętkę bym kupił oryginał, czy taki zwykły przeciętny tokarz zrobi mi takie coś??? z gwintem itd???
A jak zamontować ten uchwyt na wałek od wrzeciona???? Rozebrać wrzeciono, i przetoczyć wałek, zrobić jakiś gwint na wałku, i w tym uchwycie na tulejkę też, i skręcić????
Jakie musiał bym kopić to wrzeciono, bo są różne rodzaje wałków, różne grubości.
A jak zamontować ten uchwyt na wałek od wrzeciona???? Rozebrać wrzeciono, i przetoczyć wałek, zrobić jakiś gwint na wałku, i w tym uchwycie na tulejkę też, i skręcić????
Jakie musiał bym kopić to wrzeciono, bo są różne rodzaje wałków, różne grubości.
-
- Posty w temacie: 1
No na ten wałek to na pewno nie zamontujesz tego trzpienia. Jeśli już to wykup solidne ubezpieczenie. Trzpień to ma stożek Mors'ea 4 i trzeba mieć solidne wrzeciono, żeby go zamocować. Lepiej posłuchaj rad ARGUSA i zrób gniazdo pod tulejkę bezpośrednio we wrzecionie, które trzeba wykonać od nowa.ambrosius pisze: A jak zamontować ten uchwyt na wałek od wrzeciona?
-
Musisz dorobić tarczę którą nakręcisz i zakontrujesz na wał zamiast nakrętkiambrosius pisze:trzeba dorobić taką tarczę, pod tulejkę jak na rysunku
do tej tarczy przykręcasz ta co masz na rysunku - zamiast tej tarczy z rysunku możesz zamontować uchwyt tokarski
Taka tarczę wykona chyba
każdyambrosius pisze:A jak zamontować ten uchwyt na wałek od wrzeciona
tego bym w domowym warsztaciku nie próbował
jest kłopot z wycentrowaniem połączenia i co za tym idzie z biciem wału w miejscu łączenia