układ chłodzenia mokrego chińczyka - odpowitrzanie ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
To fakt.
Ale takiego dobra powinno u chińczyka być pełno za grosze. Zerknę później na ebay.
Ale takiego dobra powinno u chińczyka być pełno za grosze. Zerknę później na ebay.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
ALZ czy czujnik przepływu powinien być ulokowany na wyjściu z wrzeciona ?ALZ pisze:Najczęstszą przyczyną "awarii" jest przegrzanie wrzeciona na wskutek braku przepływu. Jesli nie mamy czujników przepływu na wyjściu z wrzeciona to warto zaopatrzyc się w prosty wskaźnik przepływu.
Mi akurat pasowało by dać czujnik przepływu na powrocie z wrzeciona, przed wejściem węża do zbiornika z płynem. Załączam schemat jak to chcę wykonać.

Mam jeszcze pytanie.
Jaki powinien być optymalny przepływ cieczy przez wrzeciono ?
Kupiłem używany czujnik przepływu ale coś nie jest za pewny. Wolał bym kupić nowy ale nie wiem, który wybrać. Tu jest dość ciekawy, mierzy przepływ od 1,5 do 30 l/min :
1,5-30 l/min
Ten tańszy ma przepływ od 0,3 do 2,5 l/min :
0,3-2,5 l/min
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 21:59 przez Dolce, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Jeśli to "wiatraczek" do obserwacji wzrokowej nie ma najmniejszego znaczenia gdzie jest. Ty chcesz użyć zespolonego z czujnikiem temperatury to powinien być na wyjściu z wrzeciona bo parametrem najważniejszym jest temperatura cieczy na wyjściu. Tak samo jest z elektronicznymi czujnikami ciśnienia- powinne być na wyjściu.
Przepływ cieczy - trzeba szukać w dokumentacji, ja prawdę mówiąc nie mam do czynienia z tymi chińskimi wrzecionami i dokumentacji także nie mam.
Przepływ cieczy - trzeba szukać w dokumentacji, ja prawdę mówiąc nie mam do czynienia z tymi chińskimi wrzecionami i dokumentacji także nie mam.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 22:04 przez ALZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
W sumie tak właśnie założyłem (chodzi o temperaturę), kierując się Twoimi uwagami po naprawie wrzeciona.
Orientujesz się jaki powinien być przepływ cieczy przez wrzeciono ?
Który czujnik lepiej wybrać ?
Ja mam pompkę Mikroma PW-1B ale mogę jej obniżyć moc, gdyby okazało się, że jest przewymiarowana do tego układu (choć szybszy obieg pewnie nie zaszkodzi).
Orientujesz się jaki powinien być przepływ cieczy przez wrzeciono ?
Który czujnik lepiej wybrać ?
Ja mam pompkę Mikroma PW-1B ale mogę jej obniżyć moc, gdyby okazało się, że jest przewymiarowana do tego układu (choć szybszy obieg pewnie nie zaszkodzi).
-
Ok, ale który czujnik według Ciebie będzie odpowiedniejszy z tych z Allegro, do których linki podałem w poście powyżej. Kompletnie nie wiem ile może "naciurkać" przez minutę przy takim obiegu i tej pompce jak w moim przypadku. W sumie ten mój stary czujnik jest taki jak ten 0,3-2,5 l/min ale jeszcze go nie podłączałem w obiegu, dopiero kończę składać elektronikę.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 22:11 przez Dolce, łącznie zmieniany 1 raz.