wood carver pisze:osobiscie nie mialem kressa....w boshu mialem dwie nakrętki-jedną do tuleji 8mm inną do 6mm- nie bylo potrzeby wyciagac tuleji ze srodka!poprostu zmienialem nakretkiz redukacja wsrodku... bez kombinacji...
No niestety w przypadku Kressa nie ma takiej możliwości
Ja też nie posiadam Kressa ale używam od niego tulejki i nakrętke w innym wrzecionie a co do wyciągania tulejek to robie to w ten sposób że przechylam tulejkę w nakrętce ile się da i podważam cienkim śrubokręcikiem i tulejka wychodzi bez problemu.Jak narazie po dziesiatkach wymian nie zauważyłem negatywnego wpływu na ich działanie.
Tomek
Nie bardzo rozumiem jak mam tulejkę przekosić w nakrętce.No więc niech sie kolega cieszy Kresem dalej
Tylejki w Kresie - nowe nie wyrobione - Muszą sie wyciągać ciężko.
bo tulejka zaciskowa tego typu to precyzyjny montaż narzędzia i nie może mieć luzów
To jest tulejka typu ER i ten typ tak ma.
Wyciaga się tulejke przekaszając ją w nakrętce
przy odrobinie wprawy nie ma z tym problemu
Pozdrawiam
Ja odkręcam śrubę i podważam tulejkę kluczem płaskim.
Jeżeli się nie zakleszczyła to ten sposób na pewno zadziała.ja wyciągam tulejkę takimi małymi szczypcami;-)
Próbowałem raz wyjąć ją szczypcami ale zostały na niej nie ciekawe ślady
Nakrętkę odkręcam bez problemu ale tulejki ani freza nie mogę wyjąć z "gniazda" czy jak to tam się nazywa ( na fotce zaznaczone strzałką)To bardzo dobrze że tulejka jest dobrze spasowana do nakrętki bo umożliwia demontaż tulejki w przypadku zapieczenia. Demontaż tulejki z nakrętki jest banalnie prosty i bezpieczny-poprostu młotek i pręt miedziany lub aluminiowy. Może to wywołać uśmieszek lub drwinę ale zapewniam że jest to bezpieczny sposób.
Myślę że dodatkowe nakrętki nic tu nie dadzą bo odkręcić nakrętkę bez problemu mogę jak już pisałem.a ja dokupiłem poprostu dodatkowe nakrętki, koszt niewielki a jaka wygoda.
No nie wiem może ten typ tak ma ale w innych wrzecionach które używałem
tulejki wychodziły bez problemu.Nie dokręcam nakrętki na "trupa" robię to
jak mi się wydaje z wyczuciem, faktycznie dobrze że są dokładnie spasowane
ale powinny wychodzić w miarę łatwo tak myślę.
Koledzy Tomek155 i ARGUS piszecie coś o przekaszaniu tulejki w nakrętce,
napiszcie jaśniej jak to się robi.