Dobór silnika bldc do napędu wrzeciona
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Ciekawe co Ci się uda ustrzelić. Jak w każdym sklepie, możesz trafić na jakiś interesujący zestaw w promocyjnej cenie. Jeżeli będzie miał łożyska kulkowe i możliwość ich ewentualnej wymiany to masz szansę na cieszenie się lepszą długowiecznością zestawu. Zawsze możesz potem pomyśleć o jakiejś osłonie wspomagającej chłodzenie (tunel aerodynamiczny) i ewentualnym wyciszaniu jego pracy. Najlepiej od razu powiedz sprzedawcy o co Ci chodzi to będzie mu łatwiej pomóc w wyborze i dopasowaniu całej reszty. Te silniczki modelarskie poza wszystkimi cechami są po prostu pięknie wykonane więc pewnie coś kupisz
Przed wyjściem z domu zażyj profilaktycznie jakiś środek na łagodzenie emocji

Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 27
Rozebrałem przed chwilą do ostatniej śrubki moją miniwiertarkę Proxxon.
Wygląda to tak że w środku jest silnik bardzo podobny do tego, który jest w najtańszej wkrętarce. Mam właśnie taki silnik w domu i są prawie identyczne.
Na wał silnika nakładana jest oś wiertarki. Oś jest łączona przy pomocy pchełki, tzn śruby bez łba i na tej osi znajduje się śmigiełko jak od małego wentylatora.
Oś jest łożyskowana dosyć biednie jak na narzędzie za takie pieniądze. Znajduje się tam tylko jedno łożysko kulkowe usztywnione segerami z obu stron. Na osi jest na końcu gwint m8 na który nakręcany jest uchwyt wierteł. Taką miniwiertarkę można kupić za ok 260 zł a to dużo, samemu można taki zestaw zmontować za mniej niż 100 zł.
Druga sprawa to taka, że przeglądałem produkty firmy Proxxon i mają oni w ofercie frezarkę za 10000 zł która obroty ma rzędu 2500/min i na tym ludzie PCB robią całkiem niezłe po przeróbce na cnc.
Te niskie obroty dają do myślenia i może należało by zrobić testy na jakimś silniku od wkrętarki lub czymś odrobinę mniejszym i zmontować układ elektroniczny który dbał by o regulację obrotów na przykład na poziomie 3000/min, albo opcja numer dwa, silnik bezsczotkowy małej mocy, żeby nie żarł za dużo prądu i też kręcić nim tylko takie obroty.
Niestety w sklepach których ofertę przeglądałem najsłabszy silnik modelarski miał aż 50W, myślę że 25W byłby dobry do pierwszych testów.
[ Dodano: 2013-06-10, 00:59 ]
http://allegro.pl/silnik-bezszczotkowy- ... 36778.html
Takie cudo przed sekundą znalazłem.
11000 obrotów na Volt. Zasilanie do 4,2V czyli ok 44000/min
Masa silnika wynosi 4,6g.
Szkoda że kosztuje aż 100 zł, ale może jest warty swojej ceny. Gdyby zmontować do niego u tokarza odpowiednią ośkę i dobrze ją połączyć z wałem który ma niestety tylko 1,5mm średnicy to dawało by to radę.
Podejrzewam że przy 40000 obrotów musi nieźle hałasować
Wygląda to tak że w środku jest silnik bardzo podobny do tego, który jest w najtańszej wkrętarce. Mam właśnie taki silnik w domu i są prawie identyczne.
Na wał silnika nakładana jest oś wiertarki. Oś jest łączona przy pomocy pchełki, tzn śruby bez łba i na tej osi znajduje się śmigiełko jak od małego wentylatora.
Oś jest łożyskowana dosyć biednie jak na narzędzie za takie pieniądze. Znajduje się tam tylko jedno łożysko kulkowe usztywnione segerami z obu stron. Na osi jest na końcu gwint m8 na który nakręcany jest uchwyt wierteł. Taką miniwiertarkę można kupić za ok 260 zł a to dużo, samemu można taki zestaw zmontować za mniej niż 100 zł.
Druga sprawa to taka, że przeglądałem produkty firmy Proxxon i mają oni w ofercie frezarkę za 10000 zł która obroty ma rzędu 2500/min i na tym ludzie PCB robią całkiem niezłe po przeróbce na cnc.
Te niskie obroty dają do myślenia i może należało by zrobić testy na jakimś silniku od wkrętarki lub czymś odrobinę mniejszym i zmontować układ elektroniczny który dbał by o regulację obrotów na przykład na poziomie 3000/min, albo opcja numer dwa, silnik bezsczotkowy małej mocy, żeby nie żarł za dużo prądu i też kręcić nim tylko takie obroty.
Niestety w sklepach których ofertę przeglądałem najsłabszy silnik modelarski miał aż 50W, myślę że 25W byłby dobry do pierwszych testów.
[ Dodano: 2013-06-10, 00:59 ]
http://allegro.pl/silnik-bezszczotkowy- ... 36778.html
Takie cudo przed sekundą znalazłem.
11000 obrotów na Volt. Zasilanie do 4,2V czyli ok 44000/min

Szkoda że kosztuje aż 100 zł, ale może jest warty swojej ceny. Gdyby zmontować do niego u tokarza odpowiednią ośkę i dobrze ją połączyć z wałem który ma niestety tylko 1,5mm średnicy to dawało by to radę.
Podejrzewam że przy 40000 obrotów musi nieźle hałasować

-
Wał o średnicy 1.5 mm robi wrażenie
Szacun
Takiego elektrowrzeciona to nikt tu chyba nie używał. A może zamiast zatrudniać tokarza do toczenia tulejki, wystarczy odpowiednio zaostrzyć końcówkę tego wału i frezować samym silnikiem? żeby ostrze było trwalsze, przylutować najpierw do czoła wału okruch węglika... Jeżeli znajdziesz źródło takich silniczków mini w cenie porównywalnej z frezem to miałoby sens. http://electropark.pl/standardowe-silni ... 68004.html http://www.ebay.com/itm/45000RPM-Magnet ... 8024647%26 Cała frezarka mogłaby naprawdę mieścić się w damskiej torebce.

Takiego elektrowrzeciona to nikt tu chyba nie używał. A może zamiast zatrudniać tokarza do toczenia tulejki, wystarczy odpowiednio zaostrzyć końcówkę tego wału i frezować samym silnikiem? żeby ostrze było trwalsze, przylutować najpierw do czoła wału okruch węglika... Jeżeli znajdziesz źródło takich silniczków mini w cenie porównywalnej z frezem to miałoby sens. http://electropark.pl/standardowe-silni ... 68004.html http://www.ebay.com/itm/45000RPM-Magnet ... 8024647%26 Cała frezarka mogłaby naprawdę mieścić się w damskiej torebce.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Opis i cena pasuje do FF500 - tylko jak żyje nie słyszałem żeby ktoś na poważnie używał FF500 do grawerowania scieżek...bmajkut pisze: Druga sprawa to taka, że przeglądałem produkty firmy Proxxon i mają oni w ofercie frezarkę za 10000 zł która obroty ma rzędu 2500/min i na tym ludzie PCB robią całkiem niezłe po przeróbce na cnc.
A co do ceny FBS - części pewnie za 100zł skompletujesz, problem tym że trzeba je jakoś do kupy połączyć - "na powietrze" trzyma się niestety tylko na rysunku. To łożysko w FBS przypuszczalnie też takie całkiem zwykłe nie jest (albo raczej - nie powinno być. W każdym razie słyszałem że właściciele nowych wersji MF70 byli nieco wkurzeni kiedy się okazało że firma zmieniła łożyska we wrzecionie na mniejsze)
-
Kochanieńki, co Ty wiesz o rzucaniu się na mózg? Wdepnąłem nieostrożnie w lepszą aferę https://www.cnc.info.pl/topics14/pradni ... t47477.htm I teraz zbieram owoce swojej nieuwagi, Szczęśliwie dzieje się to daleko od świateł areny więc przynajmniej śmiechu chóralnego i owacji na stojąco los mi oszczędził Z gasnącą już nadzieją na sukces pedagogiczny właśnie jestem po kolejnym wykładzie o kablu (co by to nie znaczyło) i akurat regeneruję siły niskim oktanem. Wiem, pora późna (dla niektórych wczesna) ale jeżeli nie zagaszę czymś rozgrzanego do białości rozumu to nie usnę z powodu obawy że wzniecę pożar w sypialni. A mogłem dać sobie na wstrzymanie i nie tykać klawiatury. Diabeł chyba podkusił...
[ Dodano: 2013-06-11, 19:48 ]
bmajkut, opowiedz co ciekawego wypatrzyłeś w sklepie dla modelarzy? Dokonałeś może jakiegoś zakupu?
Gratuluję ożywienia maszyny
[ Dodano: 2013-06-11, 19:48 ]
bmajkut, opowiedz co ciekawego wypatrzyłeś w sklepie dla modelarzy? Dokonałeś może jakiegoś zakupu?
Gratuluję ożywienia maszyny

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 27
Wczoraj przyszły do mnie silniczki identyczne jak w maszynie Imodela. Kupiłem dwie sztuki i do tego całą masę kół zębatych z plastiku. Niestety wczoraj też ułamał mi się frez w mojej frezarce i muszę skupić fundusze na zakupie nowego. Najprawdopodobniej prototyp wrzeciona będę robił z laminatu bo mam go dużo pod ręką