Średnica prowadnic i śrub
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Średnica prowadnic i śrub
Chciałem zbudować małą frezarkę z ruchomym stołem o polu roboczym 630x250. Przeznaczenie amatorskie modelarskie. Jako frezarkę chcę użyć dremela. Jakiej średnicy prowadnice użyć i jakiej średnicy śruby. Co sądzicie o zastosowaniu dremela.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Witam. Ja też mam podobne pytanie no i też narazie próbuję coś obmyśleć. Chciałbym zrobić ploter do styropianu. Jego wymiary to byłoby na osi poziomej 1,5 [m] a na pionowej 0,75 [m] i chcę dać po dwie prowadnice na każdą z oś, tylko nie wiem jakiej grubości szczególnie na tą poziomą, dłuższą. Może ktoś życzliwy mi doradzi? Z góry dziękuję.
[ Dodano: 2005-09-18, 02:01 ]
Jeszcze mam jedno pytanie. Czy jeśli mam dwa takie same silniki do napędu, dwóch osi, to czy mogę użyć dwóch śrub o różnych skokach?
[ Dodano: 2005-09-18, 02:01 ]
Jeszcze mam jedno pytanie. Czy jeśli mam dwa takie same silniki do napędu, dwóch osi, to czy mogę użyć dwóch śrub o różnych skokach?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Dziękuję za odpowiedź. Ja właśnie oglądałem pana plotery wcześniej no i na nich tak się wzorowałem. W tych późniejszych (v3) ma pan do napędu po 2 silniki na jedną oś. Ja chciałbym do napędu osi poziomej zastosować jeden, a do napędu osi pionowej też jeden, ale dwie śruby napędzane paskami zębatymi i okłami, albo poprostu jedną śrube (takie rozwiązanie jak w pierwszym pana ploterze) Tylko czy nie podałby mi pan srednicy prowadnic osi poziomej?