nawiązując do tematu z projektem krzyżaka opisanego tutaj: https://www.cnc.info.pl/topics62/projek ... t54100.htm
robię wersję pod wózki. I mam dylemat co do wózków. Generalnie będą to hiwiny 15tki, albo wąskie z montażem od góry (hgl/hgh) albo z kołnierzem i montaż góra lub dół (hgw15cc). Wersja z kołnierzem przy 8 wózkach jest droższa o jakieś 250zł za same wózki, pytanie tylko czy różnica ta nie zwróci się na cenie krzyżaka?
Sęk w tym, że przy zastosowaniu wózków z montażem od góry nie mogę ich umieścić pod sobą, muszę je rozsunąć (bo inaczej nie skręcę). A to mi wydłuża w osi Z krzyżak o jakieś 8-10cm. Mniej więcej wizualizacja jest taka:

Zastosowanie wózków hgw pozwoli zrobić krzyżak bardziej kwadratowy. Mniej więcej coś takiego:

Krzyżak chcę zrobić jako monolit - więc drugi wariant oznacza lżejszy krzyżak, trochę mniej obróbki - więc może się koszty wyrównają?
A jak z waszej praktyki? Czy na krzyżaki dajecie wózki z montażem od góry czy takie z montażem od dołu ? W osi Z będzie jeździć formatka ok 180x500, więc nawet przy mniejszym krzyżaku (wysokość Z ok 180mm) nie będzie to jakoś drastyczne.