Projekt krzyżaka - wersja pod wózki

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Autor tematu
acc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Projekt krzyżaka - wersja pod wózki

Post napisał: acc » 09 lut 2014, 16:54

Cześć,

nawiązując do tematu z projektem krzyżaka opisanego tutaj: https://www.cnc.info.pl/topics62/projek ... t54100.htm

robię wersję pod wózki. I mam dylemat co do wózków. Generalnie będą to hiwiny 15tki, albo wąskie z montażem od góry (hgl/hgh) albo z kołnierzem i montaż góra lub dół (hgw15cc). Wersja z kołnierzem przy 8 wózkach jest droższa o jakieś 250zł za same wózki, pytanie tylko czy różnica ta nie zwróci się na cenie krzyżaka?

Sęk w tym, że przy zastosowaniu wózków z montażem od góry nie mogę ich umieścić pod sobą, muszę je rozsunąć (bo inaczej nie skręcę). A to mi wydłuża w osi Z krzyżak o jakieś 8-10cm. Mniej więcej wizualizacja jest taka:
Obrazek Obrazek

Zastosowanie wózków hgw pozwoli zrobić krzyżak bardziej kwadratowy. Mniej więcej coś takiego:
Obrazek Obrazek

Krzyżak chcę zrobić jako monolit - więc drugi wariant oznacza lżejszy krzyżak, trochę mniej obróbki - więc może się koszty wyrównają?

A jak z waszej praktyki? Czy na krzyżaki dajecie wózki z montażem od góry czy takie z montażem od dołu ? W osi Z będzie jeździć formatka ok 180x500, więc nawet przy mniejszym krzyżaku (wysokość Z ok 180mm) nie będzie to jakoś drastyczne.

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 09 lut 2014, 17:21

Pierwsza wersja będzie droga. Bo nie dość że więcej materiału (i to sporo), wiórów to i więcej szlifowania płaszczyzn itp. Druga mimo wzrostu ceny na łożyskach jest bardziej opłacalna, dodatkowo przy pierwszej musisz dołożyć na długości prowadnic by mieć pole robocze takie jak przy użyciu drugiej wersji krzyżaka. Zobacz w mój wątek z frezarką mam krzyżak z jednej trony pod zwykłe hiwiny a z drugiej pod kołnierzowe.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 09 lut 2014, 17:26

Taki mix też rozważałem. Pierwotnie chciałem dać 4 z kołnierzem na stół i 8 zwykłych na krzyżak. Ale jak zacząłem rysować to nijak mi to nie pasuje :) Taka wersja mieszana to jedna z opcji, wtedy na stół mógłbym dać zwykłe wózki (pytanie czy to rzeczywiście coś zmieni dla stołu ok 500x700 czy będę miał tam zwykłe czy kołnierzowe?)

Jeszcze jest trzecia możliwość - krzyżak skręcany z dwóch formatek, wtedy mogę dać wózki zwykłe. Ale wydaje mi się to nienajlepszym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 09 lut 2014, 20:00

acc pisze:Sęk w tym, że przy zastosowaniu wózków z montażem od góry nie mogę ich umieścić pod sobą, muszę je rozsunąć (bo inaczej nie skręcę). A to mi wydłuża w osi Z krzyżak o jakieś 8-10cm.

Robiłem ostatnio taki krzyżak i oprawy zmieściły się w kwadracie nie widzę potrzeby tak rozciągać detal aby pomieścić oprawy prowadnic

[youtube][/youtube]

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 09 lut 2014, 20:08

tomolc, ale u Ciebie widać że masz krzyżak pod mocowanie wózków od spodu - i w tym wypadku będzie powiedzmy kwadrat (wizualizacje powyżej nie są finalne). Rozciągnąć trzeba jeżeli jest mocowanie wózków od góry z dwóch stron, bo wtedy otwory do mocowania wózka muszą być przelotowe. i byłoby ich 8 - a u Ciebie widać że są po 4 na każdy róg (moja rozciągnięta wizualizacja nie pokazuje ich przelotowo)

Awatar użytkownika

tomolc
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 09 lut 2014, 20:11

Tak wózki mocowane są od spodu a otwory nie sa przelotowe tz jeden jest wspólny dla wózka Z i X

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 09 lut 2014, 20:13

o, fajna wskazówka ze wspólnym otworem - mniej obróbki finalnej :) Podsumowując zatem jesteś kolejną osobą która jest za wózkami z dolnym mocowaniem w przypadku krzyżaka.

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 10 lut 2014, 22:24

Wizualizacja wygląda teraz mniej więcej tak - dla wózków hgw15cc.
Obrazek

Wymiary klocka z którego to frezowane to wychodzi mi na teraz 142x197x72mm.
Rozstaw dla wózków na osi X = 150 (taką mam bramę), dla wózków na osi Z - wychodzi 95mm. Zetka to będzie 500x150 (max 180, jeszcze nie wiem) i będzie na niej siedział kress.

Nie jest to kwadrat, jeden bok jest węższy - by zyskać na polu roboczym w osi X. Czy taki rozstaw wystarczy czy jednak go trochę poszerzyć?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 10 lut 2014, 22:56

Masz pomigane odległości pomiędzy otworami montażowymi.
HGW mają otwory pomiędzy skrzydełkami rozstrzelone bardziej niż otwory na jednym skrzydełku.

38mm w poprzek wózka, 30mm wzdłuż osi posuwu wózka.

Do otworów na krzyżaku jak przykręcisz wózki, to szyny będą przecinać otwór na śrubę kulową.

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 11 lut 2014, 07:38

A tak, rzeczywiście otwory zrobiły się obrócone o 90 stopni. Niemniej te wyfrezowania pod wózek są już dobrze (wzdłuż osi 61,4, w poprzek 38). Dzięki.

Bardziej mnie ciekawi ten rozstaw - 95x150 będzie wystarczający (liczone od środków wózków) ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”