przymierzam się do budowy przenośnika/transportera i mam do Was prośbę o wytknięcie błędów w planach projektowych
Specyfika przenośnika:
długość prowadnic 6m
rozstaw prowadnic 3m
ciężar całego wózka razem z ladunkiem 1000kg
dokładność pozycjonowania osi Y <5mm
poglądowy rysunek na załączonym obrazku:

Moje założenia projektowe:
Napęd - łańcuchowy, dwa łańcuchy, jeden przy każdej z prowadnic, dwa 3 metrowe wały z kołami zębatymi na początku i na końcu prowadnic, na jednym z wałów motoreduktor ślimakowy + falownik + enkoder i tu pytanie - jakiej marki motoreduktory polecacie ?
Prowadnice - i tu mam sporo wątpliwości..
Na początku założyłem wariant: twarde płaskowniki ciągnione przykręcane do profila, na takich płaskownikach - wózki z rolkami tocznymi.
Wada rozwiązania - wózki muszę wykonać sam
Zalety - ze względu na dopuszczalne wg mnie luzy na rolkach, łatwy montaż. duża trwałość?
Później, zacząłem szukać gotowego rozwiązania - Pan z firmy "x" doradził mi prowadnice liniowe marki CPC HRC30MN, generalnie fajnie tylko mam wrażenie, że poniosę spory nakład pracy na prawidłowy montaż na profilach stalowych(przygotowanie powierzchni) - żeby trochę te prowadnice pożyły - chyba, że się tu mylę - widziałem tu na forum konstrukcje gdzie takie prowadnice są montowane bezpośrednio na profil stalowy.
Wady rozwiązania - przy słabym przygotowaniu powierzchni - mała trwałość,
Zalety - gotowe rozwiązanie
Będę wdzięczny, za wszelkie sugestie,
z góry dzięki!
p.