jakie prowadnice do małej frezarko-grawerki do alu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Duża średnica wałku ok. ale przy ruchomych wałkach przydały by się wałki puste w środku, czyli rury, aby były lżejsze
Mniejsze odcinki wałków można wytoczyć wiertłem przedłużanym w środku ale większe to chyba nie da rady
Mam pytanko może ktoś widział czy są gdzieś dostępne takie rury na prowadnice o twardości do 60 Hrc ?
Mniejsze odcinki wałków można wytoczyć wiertłem przedłużanym w środku ale większe to chyba nie da rady
Mam pytanko może ktoś widział czy są gdzieś dostępne takie rury na prowadnice o twardości do 60 Hrc ?
-
- Posty w temacie: 5
Masz na myśli Giełdę na Forum CNC ?
Ja szukam jakiegoś producenta, chodzi mi raczej o nowe, ale chyba nikt takiego nie robi
Kiedyś rozebrałem jakieś części od maszyn i jedna prowadnica ok. 1200mm była pusta w środku, nawet wydawała się być sporo sztywniejsza niż wałek, niestety wymiar nie pasuje do łożysk liniowych
Gdyby był taki producent to by był niezły napęd na ruchome wózki, większa średnica zapewnia większą sztywność a mniejsza waga może zwiększyć dynamikę maszyny
Ja szukam jakiegoś producenta, chodzi mi raczej o nowe, ale chyba nikt takiego nie robi
Kiedyś rozebrałem jakieś części od maszyn i jedna prowadnica ok. 1200mm była pusta w środku, nawet wydawała się być sporo sztywniejsza niż wałek, niestety wymiar nie pasuje do łożysk liniowych
Gdyby był taki producent to by był niezły napęd na ruchome wózki, większa średnica zapewnia większą sztywność a mniejsza waga może zwiększyć dynamikę maszyny
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
są takie rury. Materiał stal St52, walcowane na zimno, chromowane i szlifowane na Ra<0,2. Średnice zaczynają się od 30mm w górę. Grubość ścianki min. 5 mm (np 30x20, 30x15, 40x30, 40x20). Średnica zewnętrzna tolerowana na f7. Prawdopodobnie na zamówienie zrobiliby na h6. Orginalnie są do siłowników hydraulicznych. Ja znalazłem w firmie "Hydro" Bielsko-Biała ale można poszukać innych producentów. Jakby ktoś był uparty
to z korpusu siłownika też można zrobić parę rzeczy.

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Posty w temacie: 1
Najlepsze byłyby rury bez szwu ze stali 45 lub 55 ulepszane cieplnie i hartowane powierzchniowo przed szliwfowaniem. Rury z ST52 bez obróbki cieplej wydaję mi się zbyt miękkie, tym bardziej, że w siłownikach chrom nie stanowi warstwy nośnej a raczej ochronną.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3