pomysl na tanie prowadnice liniowe
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli przyjąć, że ten wózek jest dla osi Y lub Z to można poeksperymentować z przyczepieniem do niego dźwigni z kawałka deski. I tak określić optymalne naprężenie prowadnic i łożyskowanie. Jak poszukasz w tu galerii zdjęć naszych maszyn to znajdziesz podobne rozwiązania. Do konstrukcji edukacyjnej, dla obróbki miększych materiałów i z mniejszą precyzją takie rozwiązanie jest dobre. Wydając nieco więcej pieniędzy możesz zrobić prowadnice na łożyskach ślizgowych z tworzyw sztucznych lub mosiądzu.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Bardzo fajne rozwiazanie, choć nieco kłopotliwa regulacja luzu.
Ja w swojej maszynce zastosowałem nieco inne rozwiązanie, gdzie kasowanie luzu odbywa się na mimośrodzie. Też szukałem taniego i prostego rozwiązania w moim odczuciu znalazłem
zdjęcie w moim albumie i stronie www
Kasowanie luzu jest bardzo proste a wózki pracują idealnie - polecam.
Ja w swojej maszynce zastosowałem nieco inne rozwiązanie, gdzie kasowanie luzu odbywa się na mimośrodzie. Też szukałem taniego i prostego rozwiązania w moim odczuciu znalazłem

Kasowanie luzu jest bardzo proste a wózki pracują idealnie - polecam.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
wiem ze kasowanie luzu metoda sruby z mimosrodem jest rewelacyjnym i tanim rozwizaniem, ale wykonanie tego dla lozyska o fi wewnetrznym 5mm jest troche klopotliwe nie tylko dla mnie ale i dla wiekszosci amatorow z tego forum
jestem teraz na etapie wykonania kolejnego modelu-prototypu, na prowadnice chce wykorzystac wiekszy profil 17 lub 22mm (na zdjeciach prowadnica jest z 13mm) a wozek zrobic z 15mm profilu, poprawi to sztywnosc konstrukcji, latwosc wykonania oraz mozliwosc zastosowania wiekszych lozysk, mozna sie pokusic o dwurzedowe, oraz bedzie duzo latwiej wykonac mimosrody do wozka...
mysle ze jak zakoncze proby z prototypami prowadnic i znajde optymalne rozwizanie prowadnic zaczne budowe swojej CNC, generalnie mam juz zebrane wszystkie podzespoly, duze silniki, sruby trapezowe sterowniki ala Ottop... brakuje prostych ale dobrych i tanich prowadnic
no i zostaje jeszcze jedna sprawa, nakretki do srub trapezowych, ale to chyba temat na inny post
jestem teraz na etapie wykonania kolejnego modelu-prototypu, na prowadnice chce wykorzystac wiekszy profil 17 lub 22mm (na zdjeciach prowadnica jest z 13mm) a wozek zrobic z 15mm profilu, poprawi to sztywnosc konstrukcji, latwosc wykonania oraz mozliwosc zastosowania wiekszych lozysk, mozna sie pokusic o dwurzedowe, oraz bedzie duzo latwiej wykonac mimosrody do wozka...
mysle ze jak zakoncze proby z prototypami prowadnic i znajde optymalne rozwizanie prowadnic zaczne budowe swojej CNC, generalnie mam juz zebrane wszystkie podzespoly, duze silniki, sruby trapezowe sterowniki ala Ottop... brakuje prostych ale dobrych i tanich prowadnic
no i zostaje jeszcze jedna sprawa, nakretki do srub trapezowych, ale to chyba temat na inny post
Rzeczy niemozliwe zalatwiam od reki, cuda zajmuja mi troche czasu...
notoryczny brak polskich liter...
-
mozna rozpychac, ale jest to klopotlowe w regulacji przy takiej konstrukcji wozka... przy zlozonej prowadnicy z wozkiem jak chcesz miec dostep do sruby regulacyjnej a majac mozliwosc regulacji prowadnica masz prosty dostep pozwalajacy kasowac luz w kazdej chwili
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Wykonanie mimośrodu nie jest takie strzaszne. Ja do tego celu użyłem śrub utwardzanych 8.8 o większej średnicy i dałem do przetoczenia tylko gwint z przestawionym środkiem ( czyli mimośród). Co prawda śruby są utwardzane tylko powierzchniowo i wytoczony gwint nie jest mistrzostwem świata ale spełnia swoją funkcję. Przetoczenie 6 śrub kosztowało mnie 40 zł. Uważam, że to nie jest wygórowana cena za możliwość precyzyjnej regulacji luzu. To była jedyna rzecz jaką wykonałem w warsztacie tokarskim do prowadnic.
-
jak wczesniej napisalem kasowanie luzu na mimosrodowych srubach do lozysk jest ok, ale uwazam ze ma sens przy srednicy wewnetrznej lozyska na poziomie fi 6-8mm... mysle ze ku takiemu systemowi kasowania luzu miedzy poszczegolnymi lozyskami bede sie sklanial, ale nie wiem czy nie bedzie potrzeba dodatkowej mozliwosci kasowania prowadnicami, bo majac np po 6 lozysk na jednej prowadnicy moze sie pojawic problem czy wszystkie lozyska da sie wyregulowac, choc to pewnie zalezy tez od dokladnosci wykonania calego wozka - dokladnosc wywiercenia otworow w jednej lini w warunkach czysto amatorskich
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Obserwuję ten temat i mam coraz więcej wątpliwości czy faktycznie bedzie taniej i dobrze.
Przerabiałem ten temat jak robiłem swoją maszynkę 1991r i wtedy łożyska liniowe to był cenowy kosmos. Kombinowałem także z prętami sześciokątnymi ale dla dokładnego posuwu na długości 600mm nie zdaje to egzaminu. Można jednak odrobinę zaoszczędzić stosując prowadnicę liniową tylko z jednej strony. Ona zapewni dokładność przesuwu a z drugiej strony wystarczy tylko łożysko na dowolnym profilu. Jest to sposób tylko dla wystarczajaco sztywnego wózka.
Przerabiałem ten temat jak robiłem swoją maszynkę 1991r i wtedy łożyska liniowe to był cenowy kosmos. Kombinowałem także z prętami sześciokątnymi ale dla dokładnego posuwu na długości 600mm nie zdaje to egzaminu. Można jednak odrobinę zaoszczędzić stosując prowadnicę liniową tylko z jednej strony. Ona zapewni dokładność przesuwu a z drugiej strony wystarczy tylko łożysko na dowolnym profilu. Jest to sposób tylko dla wystarczajaco sztywnego wózka.
-
do kolegi ALZ:
jak napisalem to jest pomysl, na zdjeciach jest odcinek prowadnicy 20cm a wozek ma kolo 7cm dlugosci i musze powiedziec ze sztwnosc tego rozwiazania jest jak dla mnie imponujaca, moze dlatego ze to pierwsza moja konstrukcja tego typu, co do ceny, wiadomo, eksperymentuje i jakies koszty ponosze... tu 30pln naprofil szesciokatny, tam 20pln na srubki czy lozyska i kasa leci... ale tego sie nie odczuwa tak jak zakup prowadnicy za 1Kpln
a satysfakcja z wykonania czegos wlasnymi silami gwarantowana
wracajac jednak do tematu, pisales ze na dlugosci 600mm nie zdalo egzaminu, mozesz troszke wiecej opisac , tzn jaki miales tam problem czy chodzilo o kasowanie luzy? bo jestem sam ciekaw co moze byc nie tak z tym systemem i jakie mnie czekaja jeszcze problemy do rozwiazania
pozdrawiam
jak napisalem to jest pomysl, na zdjeciach jest odcinek prowadnicy 20cm a wozek ma kolo 7cm dlugosci i musze powiedziec ze sztwnosc tego rozwiazania jest jak dla mnie imponujaca, moze dlatego ze to pierwsza moja konstrukcja tego typu, co do ceny, wiadomo, eksperymentuje i jakies koszty ponosze... tu 30pln naprofil szesciokatny, tam 20pln na srubki czy lozyska i kasa leci... ale tego sie nie odczuwa tak jak zakup prowadnicy za 1Kpln
a satysfakcja z wykonania czegos wlasnymi silami gwarantowana

wracajac jednak do tematu, pisales ze na dlugosci 600mm nie zdalo egzaminu, mozesz troszke wiecej opisac , tzn jaki miales tam problem czy chodzilo o kasowanie luzy? bo jestem sam ciekaw co moze byc nie tak z tym systemem i jakie mnie czekaja jeszcze problemy do rozwiazania
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Najtrudniej znaleźć taki długi odcinek sześciokąta który jest idealnie prosty i zachowuje swoje wymiary na całej długości. Poza tym najmniejsze zanieczyszczenie skutecznie blokuje wózek. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zamiast sześciokąta zastosowanie okrągłego pręta z wózkiem na 3 łożyskach rozmieszczonych po obwodzie co 120 stopni. Zresztą takie rozwiązanie było kiedyś stosowane w maszynach i całkiem nieźle się to sprawdzało.
Poza tym taki układ który zastosowałeś wymagałby jeszcze dodatkowych łożysk na zewnątrz sześciokąta bo nacisk wywarty na wózek bedzie powodował wypychanie pręta na zewnątrz co z pewnością zauważysz przy większej długości.
Poza tym taki układ który zastosowałeś wymagałby jeszcze dodatkowych łożysk na zewnątrz sześciokąta bo nacisk wywarty na wózek bedzie powodował wypychanie pręta na zewnątrz co z pewnością zauważysz przy większej długości.