Koszt budowy maszyny
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Koszt budowy maszyny
Witam
Przeglądam to forum od dłuższego czasu i coraz bardziej nakrecam sie na temat maszyn cnc. Powoli kompletuje maszyny do mojego półprofesjonalnego warsztatu. Ów warsztat pierwotnie mial byc samochodowy ale teraz coraz bardziej skłaniam sie ku obróbce i spawalnictwie.
Planowałem w najblizszym czasie zakup wiertarko-frezarki tzw. Zoski. Jednak pomyślałem czy nie lepiej byłoby samemu zbudować frezarke cnc o polu roboczym mniej wiecej 500x500x100. Maszyna bylby uzywana to obróbki stali czarnej.
Niewiele wiem jeszcze o maszynach cnc, choć zgłębiam temat. Pytanie ile może kosztowac taka maszyna? Wstępna koncepcję w głowie już mam. Niebawem będę ja projektował w 3d. Myślę że ramę jestem w stanie wykonać samemu.
Pozdrawiam.
Przeglądam to forum od dłuższego czasu i coraz bardziej nakrecam sie na temat maszyn cnc. Powoli kompletuje maszyny do mojego półprofesjonalnego warsztatu. Ów warsztat pierwotnie mial byc samochodowy ale teraz coraz bardziej skłaniam sie ku obróbce i spawalnictwie.
Planowałem w najblizszym czasie zakup wiertarko-frezarki tzw. Zoski. Jednak pomyślałem czy nie lepiej byłoby samemu zbudować frezarke cnc o polu roboczym mniej wiecej 500x500x100. Maszyna bylby uzywana to obróbki stali czarnej.
Niewiele wiem jeszcze o maszynach cnc, choć zgłębiam temat. Pytanie ile może kosztowac taka maszyna? Wstępna koncepcję w głowie już mam. Niebawem będę ja projektował w 3d. Myślę że ramę jestem w stanie wykonać samemu.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Koszt budowy maszyny
Koszt to około 10-30 tys w zależności od dostępności materiałów, narzędzi, obróbki skrawaniem i podzespołów. Generalnie temat-rzeka... Możesz upierdzielic na szybko jakiegoś paskudnego pająka i dokręcić prowadnice do nieobrobionych profili a możesz uspawać dwutonową konstrukcję, dać do wyżarzania, obrabiać to w jakiejś firmie która da gwarancję na geometrie obrobionych płaszczyzn.... itd. Wtedy to i nawet 50 tyśków może być mało. Pytanie ogólne to i odpowiedź ogólna 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tales pisze:Maszyna bylby uzywana to obróbki stali czarnej.
Alvar4 pisze:Koszt to około 10-30 tys
Do stali to raczej powiedziałbym 25k w góręAlvar4 pisze:Wtedy to i nawet 50 tyśków może być mało.

-
Ja bym szedł na kompromis. Kup zośkę, będziesz miał fajny sprzęt. Potem wymień kolumnę na solidną + inne poprawki. No i na koniec zamontuj silniki krokowe na osiach. W ten sposób masz całkiem niezłą frezarkę do stali. Dokładność chińskich śrub i nakrętek może pozostawiać trochę do życzenia, ale da się to poprawić w przyszłości.
Dużo zależy co chcesz na tym potem robić. Jeśli prostą mechanikę to będzie spoko. Ale jeśli jakieś bajery gdzie potrzebna jest dokładność 0,01mm to raczej lipa na Zośce.
Dużo zależy co chcesz na tym potem robić. Jeśli prostą mechanikę to będzie spoko. Ale jeśli jakieś bajery gdzie potrzebna jest dokładność 0,01mm to raczej lipa na Zośce.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Najlepiej kupic duzego manuala, wyremontowac i przerobic na cnc, znajdz takiego ze stolem 2000x400 i nie powinno byc problemu z przerobka na 2000x500.
Wszystko co wyspawasz w tym budzecie i tak bedzie"gralo" przy duzym wiorze w stali, w manualu masz prowadnice trapezowe (jaskolki) ktore doskonale sie do tego nadaja. dodatkowo w starych korpusach nie ucieknie Ci geometria po uplywie czasu, a na spawanej razmie... wiadomo
Najlepiej kupic duzego manuala, wyremontowac i przerobic na cnc, znajdz takiego ze stolem 2000x400 i nie powinno byc problemu z przerobka na 2000x500.
Wszystko co wyspawasz w tym budzecie i tak bedzie"gralo" przy duzym wiorze w stali, w manualu masz prowadnice trapezowe (jaskolki) ktore doskonale sie do tego nadaja. dodatkowo w starych korpusach nie ucieknie Ci geometria po uplywie czasu, a na spawanej razmie... wiadomo
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeśli kolega myśli zmajstrować coś pokroju Zośki to lepiej poszukać manuala jak sugeruje kolega wyżej ale nie grzmota tylko coś pokroju FXB-12... Rozmiary podobne do Zośki, a wykonanie o niebo lepsze i maszyna przyjmie większe obciążenia...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jeżeli planujesz taki warsztat i masz miejsce wybetonowany garaż itp to jak poprzednicy tylko żeliwny manual do przerobienia i obudowa do tego. Ja za swoją dałem łącznie ok 40k - materiały elektronika, podzespoły. Spawanie i obróbka tego + zataczanie śrub tocznych (pod stołem kasa) 8k wzieli. Mój temat to: Realizacja - frezarka 4 osiowa.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Na początku musisz podać założenia:
- do jakich materiałów ma służyć maszyna
- jakie pole robocze
- czy chcesz się zajmować hobbystycznie obróbką czy planujesz obrabiać coś wydajnościowo
- czy możesz iść w masę czy masz mało miejsca i ma być to raczej zabawka
- mogę podpowiedzieć, że nie ma maszyny idealnej do wszystkiego, chyba że kosztuje setki tysięcy $
- co będziesz obrabiał w sensie czy otwory na H czy będziesz pracował w 0,01 ogólnie chodzi o jakość i dokładność wykonania poszczególnych elementów i klasy dokładności prowadnic, śrub, jakość sterowania czy potrzebne indeksowanie wrzeciona czy potrzebne liniały itd
Dopiero jeśli odpowiesz na te pytania można rozmawiać o cenie.
- do jakich materiałów ma służyć maszyna
- jakie pole robocze
- czy chcesz się zajmować hobbystycznie obróbką czy planujesz obrabiać coś wydajnościowo
- czy możesz iść w masę czy masz mało miejsca i ma być to raczej zabawka
- mogę podpowiedzieć, że nie ma maszyny idealnej do wszystkiego, chyba że kosztuje setki tysięcy $
- co będziesz obrabiał w sensie czy otwory na H czy będziesz pracował w 0,01 ogólnie chodzi o jakość i dokładność wykonania poszczególnych elementów i klasy dokładności prowadnic, śrub, jakość sterowania czy potrzebne indeksowanie wrzeciona czy potrzebne liniały itd
Dopiero jeśli odpowiesz na te pytania można rozmawiać o cenie.
-
ja bym poszukał używanej starszej maszyny cnc z uwalonym sterowaniem. Moją pierwszą maszyną był bridgeport series 1 cnc, w której wymieniłem sterowanie, założyłem silniki krokowe, mach i maszyna śmigała bez problemu, wielkim plusem (przy odsprzedaży) była pod 240v.
I don't like principles, I prefer prejudices