Witam, mam pytanie odnośnie planowania powierzchni pod prowadnice liniowe - rama stalowa spawana.
Czy planowanie robi się po wykonaniu całej konstrukcji ramy?(czy jeżeli rama jest wysoka to nogi wspawuje się później?)
Jaki jest koszt planowania powierzchni pod prowadnice np. o długości 1000mm?
Czy wiecie gdzie wykonują takie usługi w okolicach Krakowa?
Jaką dokładność można uzyskać na frezarce domowej roboty bez planowania powierzchni robiąc ramę skręcaną?
Czy rama z profili konstrukcyjnych aluminiowych nadaje się do zbudowania frezarki do mdf-u o polu roboczym 1000x800mm?
Planowanie powierzchni pod prowadnice liniowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re: Planowanie powierzchni pod prowadnice liniowe
Raczej przed, a później pasujemy elementy tak, żeby wszystko było w płaszczyźnie, pionie, równolegle, prostopadle itd. Ciężko i drogo wychodziłoby planowanie calości.Czy planowanie robi się po wykonaniu całej konstrukcji ramy?(czy jeżeli rama jest wysoka to nogi wspawuje się później?)
To zależy z czego ją zrobisz, co będziesz frezował i jak ją wykonasz. części setne milimetra są śmiało osiągalne.Jaką dokładność można uzyskać na frezarce domowej roboty bez planowania powierzchni robiąc ramę skręcaną?
Pewnie, moja będzie miała podobne pole robocze, używam profili 90x45, powinna w mdf iść jak złotoCzy rama z profili konstrukcyjnych aluminiowych nadaje się do zbudowania frezarki do mdf-u o polu roboczym 1000x800mm?

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Planowanie powierzchni pod prowadnice liniowe
Myślę że jednak planowanie powierzchni pod prowadnice robi się po spawaniu i po odprężaniu ramy..Puchala89 pisze: ↑16 mar 2018, 03:05Raczej przed, a później pasujemy elementy tak, żeby wszystko było w płaszczyźnie, pionie, równolegle, prostopadle itd. Ciężko i drogo wychodziłoby planowanie calości.Czy planowanie robi się po wykonaniu całej konstrukcji ramy?(czy jeżeli rama jest wysoka to nogi wspawuje się później?)
Dokładnie... ja też składam z profili takich samych jak kolega, pole robocze jednak trochę mniejsze bo prowadnice mam 1000x700mm i powinna spokojnie alu obrabiać..Puchala89 pisze: ↑16 mar 2018, 03:05Pewnie, moja będzie miała podobne pole robocze, używam profili 90x45, powinna w mdf iść jak złotoCzy rama z profili konstrukcyjnych aluminiowych nadaje się do zbudowania frezarki do mdf-u o polu roboczym 1000x800mm?Ja wybrałem profile alu głównie z powodu braku konieczności spawania i wstępnie dobrze obrobionych (równych powierzchni) profili.