Powoli po dosyć długim czasie moja mini frezarka CNC powstała.
Mechanika w większości na outsoursie, elektronika na miejscu.
Było trochę błędów, ale cóż, kiedy ruszy to będzie ratowanie.
Konstrukcja skręcana z profili, szyny i wózki THK, śruby kulowe używane o skokach 3mm Y, 4mm X, 5mm Z (bo to było dostępne).
Napędy to serwa yaskawa sigma 2 100W XY, 50W Z, na przekładniach pasowych 1:2.
Sterowanie wincam xe, krańcówki na mikro przełącznikach, bazowanie na czujnikach indukcyjnych sick.
Wrzeciono to 1,5kW mokry chińczyk, falownik 2,2 kW Siemens V20 (1 faza).
Nic specjalnego.
Problem z którym zmagam się ostatnio, to nawiedzony serwo wzmacniacz yaskawy.
Otóż serwo nie wykonuje sygnału rotacji w jednym kierunku.
Jest lekki ruch osi tak 1/12 obrotu, po czym oś się zatrzymuje i mimo tego że sterownik wysyła sygnały nic się nie dzieje. W drugą stronę pracuje normalnie, po zamianie Pn.000 z 0011 na 0010 sytuacja taka sama, tylko na odwrót.
To serwo miałem zamontowane na osi Y, oś Z i X działały bez problemów, dzisiaj zamieniłem wzmacniacze osi Y z X, oś Y działa jak trzeba (więc silnik, kable i złącza są ok), oś X odstawia dokładnie to, co przed zamianą oś Y.
Testowałem ten wzmacniacz z innymi kablami, drugim silnikiem, na innym złączu od serownika (osi Z i X), wszędzie tak samo.
Całe ustawianie wygląda następująco:
Resetowałem ustawienia funkcją Fn.005, Pn.000 ustawione na 0011, Pn.202 na 16384, P.203 na 2000.
(przekładnia dla śruby 4mm, z redukcją 1:2, dla 500imp na mm posuwu).
Wszystko sprawdzone, w ustawianiach za pomocą programu Sigma Win Yaskawy.
Forumowicz od którego kupiłem to serwo, po tym jak mu odesłałem zestaw, mówi że jest sprawne i na sterowniku z arduino mu wszystko działa.
Jog z panelu, jak i z Signa Win działa bez problemu, problem pojawia się przy 16 jak i 13 bitowym enkoderze (różne silniki).
Ręce opadają, bo od 2 miesięcy zatrzymało mi to całkiem pracę nad uruchomieniem całości.
Tak samo ustawione wzmacniacze pozostałych osi działają jak trzeba.
Otrzymałem informację od poprzedniego właściciela że serwo może mieć customowy firmware i po resecie są inne parametry niż domyślne.
Zgrałem ustawienia serwa Z (też yaskawa) i tego szalejącego, porównałem configi i jedyne różnice to te od mocy silnika i elektronicznej przekładni.

(Jak ustawić te zdjęcia poprawnie?)