Mała frezareczka - mnóstwo pytań - pomożecie?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Mała frezareczka - mnóstwo pytań - pomożecie?
Witam, produkuję sobie w domu frezarkę małą o małym polu roboczym (300x200x50), większość konstrukcji już mam, prowadnice i śruby też, kupiłem gwintownik (tr14x3 jakby kogoś interesowały nakrętki) i teraz mam kilka pytań, jako że zielony jestem z elektroniki głównie bedą one oscylować wokół tego tematu. Chcę zastosować wrzeciono Kress FME 1050, silniki ok 1,9Nm.
Teraz pytania:
1. Chcę kupić sterownik mixoplu - jescze nie wiem który - czy to dobry pomysł jeśli chodzi o stosunek jakość/cena czy może jest jakaś tańsza alternatywa?
2. Gdzieś widziałem czujnik długości narzędzia zbudowany przez kogoś z forum, ale nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś pamięta to proszę o linka.
3. Co to jest PWM w sterownikach, a raczej do czego służy?
4. Czy można sobie bez konsekwencji przełączać silniki tego samego typu w celu obsługi osi obrotowej zamiast jednej wzdłużnej?
5. Jakie potrzebuję krańcówki(chodzi o jakiś link i wyjasnienie małe jak to ma być zainstalowanie) i w jaki sposób odbywa się pozycjonowanie punktu 0 maszyny wg. tych krańcówek?
6. Jakie przekaźniki (konkretny model proszę podać w miarę możliwości) do włączania wrzeciona i ewent. pompki z chłodziwem?
7. Jaki zamontować stop awaryjny i w jaki sposób jest on podłączony? Chodzi mi o zasadę działania.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam Robert
Teraz pytania:
1. Chcę kupić sterownik mixoplu - jescze nie wiem który - czy to dobry pomysł jeśli chodzi o stosunek jakość/cena czy może jest jakaś tańsza alternatywa?
2. Gdzieś widziałem czujnik długości narzędzia zbudowany przez kogoś z forum, ale nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś pamięta to proszę o linka.
3. Co to jest PWM w sterownikach, a raczej do czego służy?
4. Czy można sobie bez konsekwencji przełączać silniki tego samego typu w celu obsługi osi obrotowej zamiast jednej wzdłużnej?
5. Jakie potrzebuję krańcówki(chodzi o jakiś link i wyjasnienie małe jak to ma być zainstalowanie) i w jaki sposób odbywa się pozycjonowanie punktu 0 maszyny wg. tych krańcówek?
6. Jakie przekaźniki (konkretny model proszę podać w miarę możliwości) do włączania wrzeciona i ewent. pompki z chłodziwem?
7. Jaki zamontować stop awaryjny i w jaki sposób jest on podłączony? Chodzi mi o zasadę działania.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam Robert
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jak zwykle kłania się opcja szukaj , większość tematów już poruszanych na forum choć faktycznie można je nie odnaleźć w gąszczu wypowiedzi ...
Sam miałem okazje użyć sterownika SLIM-3S , jedno co jest na plus to że mamy od razu combo czyli wszystko w jednym czyli płytę główną , sterownik silników krokowych , regulacja PWM 0-2A 30V itp , sterownie 2 urządzeniami za pomocą przekaźników czyli np: wrzeciono czy tez pompka .Sterownik ten pracował u mnie na silnikach 1,89 Nm i po testach wyszło że max ile udało się z niego uzyskać to 1000mm/min ale do w miarę pewnej pracy prędkość na poziomie 700 mm/min a jak pracuje można zobaczyć na filmie ( frezarka o polu 300x300 ) http://pl.youtube.com/user/gmaro333Mrozik pisze:. Chcę kupić sterownik mixoplu - jescze nie wiem który - czy to dobry pomysł jeśli chodzi o stosunek jakość/cena czy może jest jakaś tańsza alternatywa?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Kontakt:
Wrzucam obrazki, to co na nich widać już mam fizycznie zrobione oprócz stolika (będzie frezowany z płyty 210x310x25mm z rowkami teowymi i odpływem chłodziwa), raz jeszcze proszę o odpowiedź na powyższe pytania. Co sądzicie o całej konstrukcji i jakieś sugestie nt. konstrukcji ramy dolnej? Bo jakoś tego nie widzę cały czas.
Jako że mam możliwości (frezarka i tokarka w domu) to pomyślałem o wykonaniu takiego sprzęgła, co o nim myślicie? łącznik z blachy alu 0.6mm

Jako że mam możliwości (frezarka i tokarka w domu) to pomyślałem o wykonaniu takiego sprzęgła, co o nim myślicie? łącznik z blachy alu 0.6mm

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
kolego z jakiego materiału masz go zamiar zrobić ? Przypadkiem nie z ktoregos stopu aluminium ? Nie radze bo będzie krecic taka pyta niemiłosiernie . Zrobi się piękna ludka .Mrozik pisze:(będzie frezowany z płyty 210x310x25mm z rowkami teowymi i odpływem chłodziwa)
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Kontakt:
Łódka zrobi się po czy w trakcie frezowania? I z jakiego powodu? Naprężenia cieplne i mechaniczne przy frezowaniu? Wszak można troszeczkę odprężyć całość w piecyku niewielkim po wstępnym zablokowaniu możliwości niekorzystnych odkształceń.skoti pisze:kolego z jakiego materiału masz go zamiar zrobić ? Przypadkiem nie z ktoregos stopu aluminium ? Nie radze bo będzie krecic taka pyta niemiłosiernie . Zrobi się piękna ludka .Mrozik pisze:(będzie frezowany z płyty 210x310x25mm z rowkami teowymi i odpływem chłodziwa)
Jeszcze popytam ile by chcieli za odlew z żeliwa GJS co by było idealnym rozwiązaniem bo bym potem dał na szlifierkę do płaszczyzn żeby przejechali górę i dół.
A co do mocowania osi Z ten profil to jest 20x40 myślę że bedzie ok, mogę go jeszcze w sumie zastąpić płytą obejmującą całe suwaki osi y.
Ponawiam pytanie: Jak się wam widzi te sprzęgło?
No i pytanie dot silników: 1,9N*m wystarczą? czy na oś z można coś mniejszego wstawić?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Najgorsze pod tym względem są stopy aluminium . Formatki maja naprezenia powstałe podczas ich produkcji lub wycięcia plazma lub palnikiem. Podczas frezowania czy innej obróbki uwalniamy je . Detal jeśli jest porządnie zamocowany w maszynie nie wykaże żadnych odchyłek dopiero po odkręceniu lap okazuje się ze nim pokręciło . Wyżarzanie przed obróbką pomoże w przypadku stali ale stopy aluminium to już kiepsko . Nie jest powiedziane ze zniekształci się to na 100% ale jest poważne ryzyko .
Odlew z żeliwa oczywiście by byl najlepszy ale tez musi być po odlaniu odpowiednio obrobiony termicznie . Pyzatym nie licz ze od razu będzie go można dać na szlifierkę . Wpierw frezowanie .
Jeśli chodzi o sprząglo to fajne , widać ze wzorowales się na jakimś profesjonalnym centrum . Nie widać wszystkich szczegolow na tym rysunku ale jeśli te czarne to lby śrub imbusowych to nie skręcisz tego do kupy .
Odlew z żeliwa oczywiście by byl najlepszy ale tez musi być po odlaniu odpowiednio obrobiony termicznie . Pyzatym nie licz ze od razu będzie go można dać na szlifierkę . Wpierw frezowanie .
Jeśli chodzi o sprząglo to fajne , widać ze wzorowales się na jakimś profesjonalnym centrum . Nie widać wszystkich szczegolow na tym rysunku ale jeśli te czarne to lby śrub imbusowych to nie skręcisz tego do kupy .
Moj chomik
-
- Kontakt:
Co do stołu to zasięgne rady u mądrych głów od materiałoznastwa bo wolał bym to zrobić z alu, co do stolika żeliwnego to oczywiście przed szlifowaniem na frezarke by poszedł w celu wyrównania płaszczyzn, i wykonania rowków T bo z odlewu tylko podłużne rowki wyjdą.
W sprzęgle wrzucilem na szybko srubki imbusowe bo w bibliotece pod ręką miałem, w oryginale zrobie tam szpilki i nakrętki samokątrujące.
W sprzęgle wrzucilem na szybko srubki imbusowe bo w bibliotece pod ręką miałem, w oryginale zrobie tam szpilki i nakrętki samokątrujące.
-
- Kontakt:
W sumie z ojcem frezowaliśmy kiedyś formę do termoformowania z pa9, płyta chyba 40mm, kilka kieszeni, jakieś otwory, wymiar 250x200 i nic jej nie pogięło potem. Mi się zdawało że z teorii materiałoznastwa to przy obróbce wprowadza się dodatkowe naprężenia, głównie cieplne, które potem można usunąć wygrzewaniem, z tym że jak stopik jest przesycany i starzony to mu to raczej na dobre nie wyjdzie. Muszę zapytać mózgów.skoti pisze:Najgorsze pod tym względem są stopy aluminium . Formatki maja naprezenia powstałe podczas ich produkcji lub wycięcia plazma lub palnikiem. Podczas frezowania czy innej obróbki uwalniamy je . Detal jeśli jest porządnie zamocowany w maszynie nie wykaże żadnych odchyłek dopiero po odkręceniu lap okazuje się ze nim pokręciło . Wyżarzanie przed obróbką pomoże w przypadku stali ale stopy aluminium to już kiepsko . Nie jest powiedziane ze zniekształci się to na 100% ale jest poważne ryzyko .
Co do sprzegiełka to myślałem nad jakimś polimerkiem nawet gdzieś się kiedyś walał kawałek PEHD po garażu ale nie moge znaleść.