Moja pierwsza frezarka CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Y_Biomechanika
Posty w temacie: 1

Moja pierwsza frezarka CNC

Post napisał: Y_Biomechanika » 26 mar 2008, 18:58

Witam!

Przymierzam się do budowy mojej pierwszej frezarki CNC.

Na początku prosiłbym o porady odnośnie mojego projektu (załączam zdjęcia poglądowe) - co zmienić itd.

Poniżej mały opis przyszłej frezarki.

Maszyny mam zamiar używać do frezowania większości w drewnie, czasami metale miękkie. Pole robocze przewiduje X700 ; Y800 ; Z250 (na zdjęciach nie ma jeszcze stołu roboczego). Ogólny "zarys" to konstrukcja wykonana z płaskowników aluminiowych:

- stół nośny: płaskowniki wym. 100 x 30 przykręcone do arkusza bakielitu;
- brama: stała z płaskowników 150 x 30 - przewiduję jeszcze małe wzmocnienie podstawy bramy;
- prowadnice (całość Φ16) osi X i Y z podpórkami (na zdjęciu widoczne dodatkowe płaskowniki na osi Y pomiędzy stołem nośnym dla prowadnic), dla osi Z wałki bez podpórek;
- śruby napędowe trapezowe 14x4mm;
- napęd frezarka lub wrzeciono Kress;
- silniki krokowe 1,89nm;
- sterownik przewiduje kupić gotowy Alfa-Slim3 z MixPol'u (komplet obudowa+trafo);

Pytanie odnośnie śruby napędowej - czy gotowy blok łożyskujący (strona podtrzymująca) można zastosować również z strony napędowej?

Dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam!

Tagi:

situ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: situ » 27 mar 2008, 04:36

Cześć.

Całość rozumiem skręcana??
Niech kolega napisze jakich dokładnosci chce sie spodziewać. Mocowanie bramy do płaskowników aluminiowych nie wygląda mi na zbyt solidne i przy frezowaniu w metalach konstrukcja może się "bujac". Podstawa nie ma wzmocnień poprzecznych, a to przykręcenie do płyty bakelitowej nie wiem czy zapewni odpowiednią wytrzymałość na odkształcenia. Niech sie wypowiedzą bardziej doswiadczeni z aluminium.

"Pytanie odnośnie śruby napędowej - czy gotowy blok łożyskujący (strona podtrzymująca) można zastosować również z strony napędowej?"

Strona podtrzymująca nie ma na celu kasowania luzu, jest to łozyskowanie luźne, pływające w celu kompensacji ugięć i odkształceń. Strona napędowa nie moze mieć luzów, w tym celu bloki są robione na podwójnych łozyskach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”