Witam!
Przymierzam się do budowy mojej pierwszej frezarki CNC.
Na początku prosiłbym o porady odnośnie mojego projektu (załączam zdjęcia poglądowe) - co zmienić itd.
Poniżej mały opis przyszłej frezarki.
Maszyny mam zamiar używać do frezowania większości w drewnie, czasami metale miękkie. Pole robocze przewiduje X700 ; Y800 ; Z250 (na zdjęciach nie ma jeszcze stołu roboczego). Ogólny "zarys" to konstrukcja wykonana z płaskowników aluminiowych:
- stół nośny: płaskowniki wym. 100 x 30 przykręcone do arkusza bakielitu;
- brama: stała z płaskowników 150 x 30 - przewiduję jeszcze małe wzmocnienie podstawy bramy;
- prowadnice (całość Φ16) osi X i Y z podpórkami (na zdjęciu widoczne dodatkowe płaskowniki na osi Y pomiędzy stołem nośnym dla prowadnic), dla osi Z wałki bez podpórek;
- śruby napędowe trapezowe 14x4mm;
- napęd frezarka lub wrzeciono Kress;
- silniki krokowe 1,89nm;
- sterownik przewiduje kupić gotowy Alfa-Slim3 z MixPol'u (komplet obudowa+trafo);
Pytanie odnośnie śruby napędowej - czy gotowy blok łożyskujący (strona podtrzymująca) można zastosować również z strony napędowej?
Dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam!
Moja pierwsza frezarka CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Cześć.
Całość rozumiem skręcana??
Niech kolega napisze jakich dokładnosci chce sie spodziewać. Mocowanie bramy do płaskowników aluminiowych nie wygląda mi na zbyt solidne i przy frezowaniu w metalach konstrukcja może się "bujac". Podstawa nie ma wzmocnień poprzecznych, a to przykręcenie do płyty bakelitowej nie wiem czy zapewni odpowiednią wytrzymałość na odkształcenia. Niech sie wypowiedzą bardziej doswiadczeni z aluminium.
"Pytanie odnośnie śruby napędowej - czy gotowy blok łożyskujący (strona podtrzymująca) można zastosować również z strony napędowej?"
Strona podtrzymująca nie ma na celu kasowania luzu, jest to łozyskowanie luźne, pływające w celu kompensacji ugięć i odkształceń. Strona napędowa nie moze mieć luzów, w tym celu bloki są robione na podwójnych łozyskach.
Całość rozumiem skręcana??
Niech kolega napisze jakich dokładnosci chce sie spodziewać. Mocowanie bramy do płaskowników aluminiowych nie wygląda mi na zbyt solidne i przy frezowaniu w metalach konstrukcja może się "bujac". Podstawa nie ma wzmocnień poprzecznych, a to przykręcenie do płyty bakelitowej nie wiem czy zapewni odpowiednią wytrzymałość na odkształcenia. Niech sie wypowiedzą bardziej doswiadczeni z aluminium.
"Pytanie odnośnie śruby napędowej - czy gotowy blok łożyskujący (strona podtrzymująca) można zastosować również z strony napędowej?"
Strona podtrzymująca nie ma na celu kasowania luzu, jest to łozyskowanie luźne, pływające w celu kompensacji ugięć i odkształceń. Strona napędowa nie moze mieć luzów, w tym celu bloki są robione na podwójnych łozyskach.