Garsc informacji, ktore zdobywam/zdobylem na potrzeby budowy, a ktore przydadza sie "budowniczym" z woj. lubuskiego
------------------------------------------------------------------------
co i gdzie:
1/ Ciecie blach laserem/plazma Sulechow http://www.4metal.pl | laser (260 zl/godz), plazma (160 zl/godz) |
2/ Wyzarzanie elementow stalowych Zielona Gora http://hartownia.com | 1,2 zl/kg |
3/ ...
pare informacji, ktore mnie interesowaly i o ktore musialem dopytac:
1/ ciecie plazma. Od lini cecia dla blachy 10mm nalezy odjac do 1mm, dla blachy 20mm do 1,5mm. (informacja z firmy, ktora zajmuje sie cieciem)
2/ wyzarzanie zwyklej stali konstrukcyjnej odbywa sie w temperaturze do 560°C i dla jednego cyklu trwa okolo 5 godz. (informacja z firmy, ktora zajmuje sie wyzarzaniem)
3/ jezeli zamiast sprzegiel chcesz wykorzystac kola zebate z paskami, pomocny moze byc ten temat >> LINK
------------------------------------------------------------------------
Witajcie,
w lutym wrocilem do pomyslu frezarki i chcialem skoncentrowac sie na konstrukcji drewnianej. Slusznie wasze sugestie wybily mi to z glowy. Skupilem sie na projekcie konstrukcji metalowej.
W miedzyczasie musialem troche zaznajomic sie z oprogramowaniem, aby cokolwiek moc zaprojektowac. Mysle, ze na ta chwile cos tam sobie radze. Ale bez szalenstw.
Naturalnie na poczatek chcialbym poznac wasze zdanie.
Mieszkam w bloku z piwnica, ktora jest na tyle nieduza, ze zmusza mnie do zaprojektowania konstrukcji modulowej. Niestety. Jakos musze to wniesc i zmontowac wiec zespawanie wszstkiego w calosc odpada.
Podstawa na ponizszym zdjeciu sklada sie z dwoch zespawanych nog z czescia nosna na stol i jest polaczana podporami pod brame za pomoca srub.
Jest to jedyna mozliwosc dla mnie na ustawienie frezarki.
Wymiary tego co widac:
szerokie: 1200 mm
dlugie: 800 mm
wysokie: 42 mm - dojdzie jeszce plaskownik pod prowadnice dla bramy i bloki
Waga: 2x 129kg (czesc nosna) + 2x 69kg (podpory pod brame) - wszystko bedzie moglo jeszcze byc dociazone w miare potrzeb
Konstrukcja to pospawane blachy stalowe grubosci 10mm i 20mm
Nie posiadam parku maszynowego dlatego formatki zostana pociete plazma i przeze mnie pospawane.
Potem musze zlecic odprezenie i planowanie powierzchni.
Naturalnie aluminiowy krzyzak wraz osia Z tez bede musial oddac do frezowania.
Calosc bede spawal w Slubicach woj. lubuskie i w pierwszej kolejnosci osoba, ktora mi przyszla do glowy, ktorej moglbym zlecic planowanie/frezowanie jest Gaspar (Szczecin). Oczwiscie o ile bedzie taka mozliwosc...tego jeszcze nie wiem.
Jestem totalnym hobbysta i nie mam nic wspolnego z obrobka skrawaniem. Buduje maszyne dla mnie na wlasne potrzeby i traktuje to jako cel do zrealizowania. Czyli ambicjonalne podejscie bez realnych potrzeb w tle. Planuje obrabiac od materialow miekkich do aluminium.
Generalnie mam pare pytan, na ktore nie koniecznie znam jesze odpowiedzi, ale staram sie wszystko sam wygooglowac.
Maszyne chcialbym oprzec na podzespolach:
- sruby kulowe 2005 na kazdej osi w blokach BK/BF
- os X i Y prowadnice HIWIN HGW25
- os Z prowadnice HIWIN HGH20
- silniki krokowe Nema34 12Nm x4 - na poczatek musi wystarczyc
- zamiast sprzegiel paski - (tutaj bede mial troche pytan...)
O dokladnosci obrabianych materialow na ta chwile nie mowie, ale licze, ze uda sie wyciagnac jakies przyzwoite wyniki. Najpierw trzeba wyjsc poza plany i zaczac spawac

Bardzo prosze o konstruktywne sugestie.
Niebawem wrzuce kompletny obraz calosci.