Od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy frezarki tzn; zbieram informacje, robię wstępne projekty, analizuję "za" i "przeciw", mam jednak nadzieję, że w tym temacie będziecie mogli zobaczyć rezultaty tej żmudnej pracy

Z pewnością będzie to wymagało ode mnie garść zaparcia i dwie garści cierpliwości, ale cóż... Do rzeczy:
Przejrzałem kilkadziesiąt projektów nisko i wysokobudżetowych, polskich i zagranicznych, mam kilka z nich w formie plików e-drawings, jednak nadal nasuwają mi się podstawowe pytania, oto one:
-Lepsza jest waszym zdaniem jest konstrukcja bramowa, czy jednak konstrukcja X/Y? Jeśli możecie podajcie krótko wady i zalety obu rozwiązań.
-Jako że głównym celem jest uzyskanie wysokiej dokładności - tutaj pytanie: czy istnieje możliwość uzyskania dokładności +/- 0,005 - 0,01 na polu roboczym X300 Y300 Z200, nie wydając przy tym fortuny? Jak to uzyskać? Czy zastosowanie śruby kulowej, prowadnic linowych (np. HIWIN'a) oraz silników krokowych o dużej ilości kroków na obrót wystarczy? Czy warto zastosować dwa rodzaje prowadzenia?
-Konstrukcja spawana - profile stalowe, czy skręcana - np. z profili montażowych Bosch'a?
-Warto zastosować przekładnie by uzyskać wysoką prędkość posuwów? Tutaj: przekładnia zębata czy pasowa?
-Jakie wrzeciono sprawdzi się najlepiej do (w miarę płynnej) regulacji obrotów? Czy dobrym wyborem jest znane elektrowrzeciono Kress?
Wszelkie rady, wskazówki, rzeczy na które muszę uważać, piszcie, chętnie przeczytam i dowiem się czegoś więcej, czy to w tym temacie, czy na PW - zapraszam.
Dziękuję i pozdrawiam!