Co sądzicie o tej maszynie.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
braniek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Co sądzicie o tej maszynie.

Post napisał: braniek » 14 sty 2008, 21:02

Witam.
Na stronie jest przedstawiona frezarka cnc własnej roboty. Jak widać osiągi ma niezłe. Mam pytanie ? Jak sądzicie - co autor maszyny zastosował jaki napęd silniki krokowe czy servo. Jak napędza oś X i Y co o tym sądzicie (śruby trapezowe a może coś innego).

Pozdrawiam Jarek

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 sty 2008, 21:25

nie wyglada mi to na na własnej roboty
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
braniek

Post napisał: braniek » 15 sty 2008, 00:07

bartuss1 pisze:nie wyglada mi to na na własnej roboty
Hmm. Gość wyraźnie w tle mówi homemade. Myśle że to własna robota takie sprawia wrażenie co by nie mówić że kawał dobrej roboty :) no tak to nie Polska :) Pewnie sporo baksów kosztowało wykonanie.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 15 sty 2008, 01:12

braniek pisze:no tak to nie Polska :)
Tak to nie polska . W Polsce nikt nie trzyma jakiś rupieci na stole frezarki do tego jeszcze uruchomionej . Ale oni pewnie nie maja "darmowej" sluzby zdrowia tak jak my i takimi szczegółami się nie przejmują .

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: galon » 15 sty 2008, 10:58

w kwesti to nie polska to ja bym się bardzo nie odweżył tak publicznie i zwłaszcza na tym forum obrażać polskich konstruktorów ("AMATORÓW") -(w mniejszości) :lol: jedyną różnicą jest to ile kto chce lub może wydać na określoną maszynę zauważ że mimo domowego wykonania zastosowanie to ma raczej profesjonalne- raczej nikt sobie nie robi ploterka o wymiarach 2000x3000 w celu zrobienia sobie ładnej ramki do zdjęcia na biurko szt 1 tak sądzę ale mogę się mylić

Autor tematu
braniek

Post napisał: braniek » 15 sty 2008, 14:56

galon pisze:w kwesti to nie polska to ja bym się bardzo nie odweżył tak publicznie i zwłaszcza na tym forum obrażać polskich konstruktorów ("AMATORÓW") -(w mniejszości) :lol:
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem ale nie miałem na myśli obrażanie polskich konstruktorów maszyn czy inżynierów. Chodzi mi raczej o zasoby finansowe i koszty części materiałów np aluminium w stosunku do zarobków. Części w stanach o wiele tańsze są o to cały problem bo myśle że każdy kto zrobił maszynke cnc zrobiłby i tą z filmu przy odpowiednich środkach proste. I dlatego to jest Polska jak na w miare dobre wrzeciono trzeba całą wypłate. Koniec.

Radek27
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Radek27 » 16 sty 2008, 17:44

"...raczej nikt sobie nie robi ploterka o wymiarach 2000x3000 w celu zrobienia sobie ładnej ramki do zdjęcia na biurko szt 1 tak sądzę ale mogę się mylić." - w Polsce raczej nie, w Stanach to zupelnie normalne:) W jeden tydzien zamawiasz wszystko, skladasz jak lego i jest fajnie lol. Nie przejmujesz sie wierceniem,cieciem,toczeniem bo robi ci to firma a Ty placisz, tylko, ze dla mnie to jest typowy "no fun".

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”