Witam.
Na stronie jest przedstawiona frezarka cnc własnej roboty. Jak widać osiągi ma niezłe. Mam pytanie ? Jak sądzicie - co autor maszyny zastosował jaki napęd silniki krokowe czy servo. Jak napędza oś X i Y co o tym sądzicie (śruby trapezowe a może coś innego).
Pozdrawiam Jarek
Co sądzicie o tej maszynie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tak to nie polska . W Polsce nikt nie trzyma jakiś rupieci na stole frezarki do tego jeszcze uruchomionej . Ale oni pewnie nie maja "darmowej" sluzby zdrowia tak jak my i takimi szczegółami się nie przejmują .braniek pisze:no tak to nie Polska
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
w kwesti to nie polska to ja bym się bardzo nie odweżył tak publicznie i zwłaszcza na tym forum obrażać polskich konstruktorów ("AMATORÓW") -(w mniejszości)
jedyną różnicą jest to ile kto chce lub może wydać na określoną maszynę zauważ że mimo domowego wykonania zastosowanie to ma raczej profesjonalne- raczej nikt sobie nie robi ploterka o wymiarach 2000x3000 w celu zrobienia sobie ładnej ramki do zdjęcia na biurko szt 1 tak sądzę ale mogę się mylić

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem ale nie miałem na myśli obrażanie polskich konstruktorów maszyn czy inżynierów. Chodzi mi raczej o zasoby finansowe i koszty części materiałów np aluminium w stosunku do zarobków. Części w stanach o wiele tańsze są o to cały problem bo myśle że każdy kto zrobił maszynke cnc zrobiłby i tą z filmu przy odpowiednich środkach proste. I dlatego to jest Polska jak na w miare dobre wrzeciono trzeba całą wypłate. Koniec.galon pisze:w kwesti to nie polska to ja bym się bardzo nie odweżył tak publicznie i zwłaszcza na tym forum obrażać polskich konstruktorów ("AMATORÓW") -(w mniejszości)![]()
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
"...raczej nikt sobie nie robi ploterka o wymiarach 2000x3000 w celu zrobienia sobie ładnej ramki do zdjęcia na biurko szt 1 tak sądzę ale mogę się mylić." - w Polsce raczej nie, w Stanach to zupelnie normalne:) W jeden tydzien zamawiasz wszystko, skladasz jak lego i jest fajnie lol. Nie przejmujesz sie wierceniem,cieciem,toczeniem bo robi ci to firma a Ty placisz, tylko, ze dla mnie to jest typowy "no fun".