Taniej to nie wiem , prościej na pewno ale zdecydowana większość ma takie mizerne obr.max.Darsis pisze:Pewnie wszystko się da, tylko czy taniej nie będzie kupić innej?
.
Łożyska wrzeciona może nie koniecznie , myślę ze producent montuje jednakowe łożyska we wrzecionach , mówimy o zwiększeniu obrotów do max 10tys obr a to są obroty dla zwykłych łożysk jak najbardziej do ogarnięcia.Darsis pisze:
Do wymiany będzie na pewno całe ułożyskowanie wrzeciona, głowicy i chyba silnik.
I tu chyba największy problem może być.Darsis pisze: W sterowaniu trzeba będzie w parametrach maszynowych pokopać, co by błędów nie wyrzucało.
Tam zastosowane są albo 2x skośne średnicy fi 80 + jedno zwykłe stabilizująceblasterpl pisze:Łożyska wrzeciona może nie koniecznie , myślę ze producent montuje jednakowe łożyska we wrzecionach , mówimy o zwiększeniu obrotów do max 10tys obr a to są obroty dla zwykłych łożysk jak najbardziej do ogarnięcia.Darsis pisze:
Do wymiany będzie na pewno całe ułożyskowanie wrzeciona, głowicy i chyba silnik.
Ma byc max uniwersalna , głownie alu . Ceny w Polsce są niestety "z kosmosu" wiec szukam u zachodnich sąsiadów. Śledzę internet od jakiegoś czasu i widzę ze obrabiarka kupiona przez handlarza w Niemczech z reguły drożeje w Polsce o min. 100%. Mam możliwość kupienia i sprowadzenia samodzielnie wiec skorzystam z tej możliwości.Darsis pisze:
Tak z innej beczki: do aluminium to ma być obrabiarka? Jakie pole robocze? I mniej więcej budżet. Może na forum się coś innego doradzi