Frezarka 400x400x300
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Frezarka 400x400x300
Na razie tylko projekt ramy. Zasadniczo bez wymiarów bo musze wszystko poobliczać. Docelowe pole robocze jakie chciałbym uzyskać to ok 400x400x250~300. Jak widać brama nieruchoma. Starałem się żeby była masywna, mam nadzieję że mi wyszło. Profile jakich chcę użyć to 100x100x10 (chyba trochę za grube). Prosiłbym o komentarze, głównie te negatywne mnie interesują bo dzięki nim moge coś poprawić.
Oto link do mojego genialnego rysunku godnego miana 'projektu' ;P
Mam jeszcze scana w pełnym rozmiarze, jeżeli na tym nic nie zobaczycie to oczywiście wkleje.
rama
EDIT: Aha, zapomniałbym. Zmagałem się z myślą aby rama była przykręcana a nie spawana do podstawy, w moim przypadku dosyć to skomplikowane. Jest jednak pewien sposób, mianowicie, gdyby usunąć przednie poprzeczki podpierające bramę(te dłuższe) można by wespół z tylnymi poprzeczkami zamontować(przyspawać) ją (bramę) do grubego płaskownika, który potem przykręcałoby się do podstawy .
EDIT2: Wałki podparte, fi 25 wystarczą? Nie wiem jakie śruby napędowe dobrać. Zaznaczam ze to nie bedzie CNC...
[ Dodano: 2007-11-15, 00:07 ]
Chyba zdecydowałem się pozbyć się przednich podpór bramy, albo w ogóle ją przeprojektować. Np jeden gruby profil prostokątny. Które rozwiązanie jest lepsze (czytaj sztywniejsze)?
Pozdrawiam
Oto link do mojego genialnego rysunku godnego miana 'projektu' ;P
Mam jeszcze scana w pełnym rozmiarze, jeżeli na tym nic nie zobaczycie to oczywiście wkleje.
rama
EDIT: Aha, zapomniałbym. Zmagałem się z myślą aby rama była przykręcana a nie spawana do podstawy, w moim przypadku dosyć to skomplikowane. Jest jednak pewien sposób, mianowicie, gdyby usunąć przednie poprzeczki podpierające bramę(te dłuższe) można by wespół z tylnymi poprzeczkami zamontować(przyspawać) ją (bramę) do grubego płaskownika, który potem przykręcałoby się do podstawy .
EDIT2: Wałki podparte, fi 25 wystarczą? Nie wiem jakie śruby napędowe dobrać. Zaznaczam ze to nie bedzie CNC...
[ Dodano: 2007-11-15, 00:07 ]
Chyba zdecydowałem się pozbyć się przednich podpór bramy, albo w ogóle ją przeprojektować. Np jeden gruby profil prostokątny. Które rozwiązanie jest lepsze (czytaj sztywniejsze)?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Wedlug mnie zdecydowanie przednie podpory to przekombinowanie
konstrukcji. Poza tym ograniczasz sobie w ten sposob pole robocze w Y i
dostep do stolu.
Druga sprawa - podstawa i brama. Jakos malo poprzecznych wzmocnien ktore
jednoczesnie bylyby powierzchniami do mocowania podpor pod walki i napedu.
W obecnym rozwiazaniu wiekszosc ich powierzchni "wisi" w powietrzu.
Co do spawania calosci - ok tylko jak to pozniej obrobic. Tak wiec pozostaje
skrecanie.
Pozdrawiam.
Wedlug mnie zdecydowanie przednie podpory to przekombinowanie
konstrukcji. Poza tym ograniczasz sobie w ten sposob pole robocze w Y i
dostep do stolu.
Druga sprawa - podstawa i brama. Jakos malo poprzecznych wzmocnien ktore
jednoczesnie bylyby powierzchniami do mocowania podpor pod walki i napedu.
W obecnym rozwiazaniu wiekszosc ich powierzchni "wisi" w powietrzu.
Co do spawania calosci - ok tylko jak to pozniej obrobic. Tak wiec pozostaje
skrecanie.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Mnie się też tak wydajeIgorWojas pisze:Profile jakich chcę użyć to 100x100x10 (chyba trochę za grube).
Popatrz na galerię kolegi wykonanych przez innych kolegów maszyn
jest z czego czerpać jeśli nie gotowe rozwiązania to natchnienie

Przednie i tylne podpory według mnie są nie potrzebne
Wykonaj wzmocnienia , zastrzały pionowych słupków bramy i to powinno wystarczyć
Bramę zrób przykręcaną a resztę można spawać
Przy takiej wielkości nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem warsztatu gdzie to obrobią i wyżarzą

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
witam. moim zdaniem widac zasadnicze bledy,chyba kolega jeszcze nieprubowal sie z konstrukcjami tego typu.najwazniejszy to belka poprzeczna bramy.jest zbyt slaba , wypadaloby aby jej wymiar, grubosc w pionie byl znacznie wiekszy.przemysl rozstaw prowadnic w kazdej z osi i dopasuj do nich elementy ramy. niemusza byc z jednego grubego profila , belka zlozona z trzech cienszych prostokatnych profili moze byc sztywniejsza od jednego grubego.kwarc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
A dla czego kątowniki? Myślałem tak żeby podpory wałków były też przykręcone do przedniej i tylnej belki.
ARGUS: Ok, zatwierdzam 80x80 do podstawy, ale jaka grubość? 5mm? A co do Bramy 80x120. Oraz górna belka bramy coś ok 80x100 (o ile taki profil w ogóle istnieje) podparty z tyłu zastrzałami (chyba tak to się nazywa) albo np kolumny bramy dać trochę wyższe ale wyciąć je tak żeby górna belka była w nie wpasowana.
ARGUS: Ok, zatwierdzam 80x80 do podstawy, ale jaka grubość? 5mm? A co do Bramy 80x120. Oraz górna belka bramy coś ok 80x100 (o ile taki profil w ogóle istnieje) podparty z tyłu zastrzałami (chyba tak to się nazywa) albo np kolumny bramy dać trochę wyższe ale wyciąć je tak żeby górna belka była w nie wpasowana.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie idziesz przypadkiem na łatwiznę ???IgorWojas pisze:ARGUS: Ok, zatwierdzam 80x80 do podstawy, ale jaka grubość? 5mm?
PoczytajARGUS pisze:Popatrz na galerię kolegi wykonanych przez innych kolegów maszyn
jest z czego czerpać jeśli nie gotowe rozwiązania to natchnienie
pooglądaj
przemyśl
i dopiero pytaj