ponieważ potrzebuję maszyny do dość wydajnego frezowania aluminium, szukałem maszyny jakiś czas. I kolega namówił mnie na samodzielną budowę, w której zaoferował swoją pomoc. Będzie mi łatwiej

założenia są następujące:
maszyna ma obrabiać aluminium PA9
3 osie
obszar roboczy 800x500x400mm
możliwie wysoka dokładność pracy w aluminium
prędkość obróbki na poziomie 5000mm/min.
Pracuję z frezami 2-6mm, maksymalnie 8mm, ale chcę sobie zostawić trochę zapasu, gdyby do głowy wpadło coś większego.
Dodatkowo, nie wykluczam okazjonalnej pracy w stali.
Etap 1. Zamówiona rama frezarki.
Wykonana ze stali st355, z profili 200x100x8mm, usztywniona dodatkowo bocznymi zastrzałami, powierzchnie pod wózki i prowadnice szlifowane, ze stali o grubości 20mm.
Rama będzie pospawana i odprężona a powierzchnie pod wózki i prowadnice będą obrobione z jednego mocowania na frezarce numerycznej.
Całość zostanie postawiona na betonowym stole i zabudowana, a rama dodatkowo zostanie zalana betonem.
To powinno dać solidną podstawę do budowy maszyny, która przekroczy moje założenia.
Rama będzie stała na miejscu do końca maja.
Jeśli chodzi o prowadnice, będą to prowadnice o szerokości 35mm, w najwyższej klasie dokładności i z wstępnym naprężeniem (wiem, że to przesada - ale wolę przesadzić w tym kierunku, niż coś zrobić zbyt słabe). Zbieram teraz oferty, żeby przygotować w ramie od razu wszystkie otwory pod prowadnice i wózki.
I teraz zaczynają się pytania. Na początek dwa.
Jakie wybrać napędy?
Jakie zrobić sterowanie?
Będę wdzięczny za sugestie i obiecuję zrobić sporo zdjęć jak już zacznę to wszystko składać do kupy

pozdrawiam
Łukasz