Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów dzięki którym chwyciłem zajawkę na CNC

Jestem w trakcie budowy swojej amatorskiej maszynki z ruchomą bramą.
Założenia:
- mała konstrukcja do pracy w domu
- obróbka drewna, pleksi, pcb i sporadycznie aluminium (ale to dla własnych potrzeb typu panel do wzmacniacza, więc nie zależy mi na prędkości)
- konstrukcja skręcana z profili aluminiowych i formatek alu frezowanych na cnc
- całość skręcana śrubami M14
- pole robocze: 380 x 380 x 100 mm
- oś X i Y na wałkach podpartych 16 mm o długości 500 mm
- oś Z na razie na wałkach niepodpartych 16 mm o długości 250 mm (taki komplet miałem)
- napęd osi X i Y na chińskich śrubach kulowych 16x5 wraz z pojedyńczą nakrętką
- napęd osi Z na śrubie trapezowej 16x4 plus nakrętka Igus
- bloki łożyskujące od strony napędowej zrobione z aluminium na łożyskach dwurzędowych skośnych
- podparcie śruby na łożyskach wahliwych wciśniętych bezpośrednio w elementy konstrukcyjne
- silniki X i Y Shinano Kenshi 1.41Nm, 1.7A
- silnik Z 2A i około 1.5Nm (nie znam dokładnych parametrów)
- profile konstrukcyjne Kanya 60x60 i 60x30
- zetka z formatek alu 20 mm PA13, reszta konstrukcji 15 mm PA13 (wszystko frezowane u kolegi numell)
- stół póki co jakiś MDF z otworami M8
- wrzeciono Kress
- elektronika na razie na czarnych modułach A4988 Pololu (prąd ustawiony na 1.6A, napięcie 28V) z dołożonymi radiatorami i wymuszonym chłodzeniem
Postanowienia:
- zmiana osi Z na odwróconą
- zmiana elektroniki na sterownik Zelrp
- jeśli zajdzie potrzeba - wymiana silników na mocniejsze
- jeśli łożyska dwurzędowe będą miały za duży luz to zmiana na dwa jednorzędowe z kasowaniem luzu
- obudowa z płyt meblowych ograniczająca hałas i wiórowy smietnik
Wszystkie elementy już mam i zaczynam powoli w wolnych chwilach składać wszystko w całość. Mam natomiast pytanie do Was czy wypełnienie profili aluminiowych pianką poliuretanową pomoże w ograniczeniu rezonansów? Zalewanie betonem itp. nie wchodzi w grę bo chciałbym żeby można było wszystko czasem gdzieś przenieść.
Render poglądowy projektu bez osi Z:
Zdjęcia z budowy wrzucę jak już coś będzie można sfotografować