Druga maszynka - ploter z ruchomą bramą

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 104

Druga maszynka - ploter z ruchomą bramą

Post napisał: Dudi1203 » 05 lis 2012, 23:48

Witam bardzo serdecznie w temacie o mojej drugiej już maszynce.

Bazą do budowy jest zakupione przeze mnie urzadzenie, najbliżej temu chyba do wiertarki współrzędnościowej. Zbudowana jest w postaci żeliwnej płyty o wymiarach 1545x918mm oraz jeżdżącej po niej bramy z płyty żeliwnej o przekroju 210x35mm. Całość wyposazona jest w liniały oraz układy optyczne z rozdzielczością 0,01mm. Prowadnice chodzą bardzo płynnie, wszystkie elementy da się przesuwać jednym palcem, brak wyczuwalnych jakichkolwiek luzów.

Tak prezentuje się urządzenie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstępne zalożenia dla projektu to:
-śruby toczne 16x5 w każdej osi, w Y dwie - połączone mechanicznie, najprawdopodobniej zrobie to przy pomocy pasa HTD
-oś Z z płyt aluminiowych 20mm, na prowadnicach Hiwina 20tkach
-docelowe wrzeciono - mokry chinczyk 3kW, gdyby ktoś wiedział gdzie można znaleźc model 3D tego wrzecionka to bardzo prosze o informację
-silniki 8,5Nm, z tym że na początku pewnie spróbuję przetestować posiadane przeze mnie silniki od poprzedniej maszynki - 1,9Nm (ciekawe czy w ogole to uciągną)

Chciałbym aby ten temat pomógł mi dokładnie i w każdym szczególe zaprojektować maszynę aby podczas montażu było jak najmniej niespodzianek. Na bierząco będe się starał prezentować rozwój projektu oraz w razie jakichkolwiek wątpliwości będę pytał.
Oczywiście z chęcią odpowiem na każde wasze pytanie i rozważe wszystkie sugestie.

Na dzień dzisiejszy projekt wygląda tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyli oś Z praktycznie cała zaprojektowana. Tutaj raczej nie miałem żadnych problemów. Asymetryczne położenie względem wózka wynika z istniejącej na stole listwy oporowej oraz lekkiego przesunięcia płyty osi X. Tak jak jest będzie najlepiej.
Oś X podniosłem w gorę z uwagi na fabrycznie mały prześwit maszyny (zmiana z 66mm na 214mm obecnie).
Teraz jestem na etapie projektowania łożyskowania śruby osi X i powiem że tutaj zaczynają się schody. Myśle nad użyciem bloku FK12 (poszukuję modelu 3D)

Obrazek

jednak montując go bezpośrednio pod silnikiem strasznie daleko odsuwa mi sie silnik od płyty do ktorej ma być mocowany. I mój pomysł jest taki, aby blok ten zastosować po przeciwnej stronie, a od strony silnika dać tylko podporę z łożyska kulkowego zwykłego. Teoretycznie w wiekszosci konstrukcji blok ten stosuje sie od strony napędowej, ale czy sa istotne przeciwskazania żeby to zmienić? Jeśli nie popieracie mojego pomysłu to jakie widzicie inne rozwiązania tego problemu?

Czekam na opinie i pomysły

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 06 lis 2012, 15:31

Fajowa ta wiertarka, miałem w zeszłym roku jedną pracę na takie coś i musiałem się ratować półśrodkami.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 06 lis 2012, 16:45

Wrzeciona bym nie ruszał. Dodałbym tylko zębatkę na gałę i falownik do tej głowicy wiertarskiej. W razie potrzeby wymienił łożyska i usunął luzy. Zaoszczędzone pieniądze(które częściowo poszłyby w falownik), zainwestowałbym w śruby kulowe. Wygląda to bardzo przyzwoicie dlatego też bym nie ingerował za bardzo w mechanikę.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 14 lis 2012, 19:43

Co do wrzeciona - nie posiadam w warsztacie wiertarki stolowej więc to sprawdzi się doskonale a na ploterze początkowo zagości posiadany już przeze mnie kress 1050 a docelowo mokry chinczyk + zamiennie jakies wrzecionko własnej roboty.
To mi nie odpowiada z uwagi na bardzo mały skok w Z - tylko 60mm.

Edit 14 XI 2012
Troche sie pozmieniało, trafiłem w dobrych pieniążkach na prowadnice oraz kilka wózkow i tak:
-w osi y prowadnice Hiwin 25
-pozostale prowadnice Hiwin 20
-obróciłem belke bramy aby zwiekszyc obszar roboczy w y
Foto jak projekt prezentuje sie na dzień dzisiejszy
Obrazek
Czekam na opinie

Edit 14 XI 2012
Idę coraz dalej z rysowaniem konstrukcji
Obrazek
teraz będe się zastanawiał nad mechanicznym sprzężeniem śrub w osi Y, jak sądzicie, pas HTD 15mm szerokosci wystarczy?

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 16 lis 2012, 13:50

Obrazek
Obrazek
Sruby w osi Y sprzęrzone pasem HTD 20mm, przełozenie 1:1, kolka 22z.
Na bieżąco robię rowniez kosztorys maszyny, zobaczymy ile wyjdzie finalnie. Wpisuje kazdy wydatek.
Teraz biorę sie za dokumentację 2d elementow konstrukcji

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 09 gru 2012, 23:49

Powoli odchodzę od pomysłu sprzężania śrub tak długim pasem a moje myśli idą ku zastosowaniu 2 silników. Z wstępnych obliczeń cała brama będzie ważyć jakies 140kg i chciałbym uzyskać dynamikę na poziomie 4-5m/min.
Chce przeliczyc koszta poszczególnych wariantow na sterowanie.

Pomysł pierwszy to
http://www.aliexpress.com/item/AC-SERVO ... 52646.html
z tym, że oczywiscie wziałbym 4 serwa, co mi da jakies 5000zł uwzgledniajac 30% dla naszego Państwa kochanego. Domyslam sie, że do pełni szczęścia potrzebowałbym jakąs płytę głowną, pytanie co byście polecili? A może jakies inne rozwiązanie na serwach, dostępne w polsce w rozsądnej kasie.

Druga opcja, bardziej budżetowa - sterowniki cncprofi
płyta głowna 100zł
silnik krokowy 4Nm + sterownik = 440zł/szt
jakies zasilanie do tego liczmy ze 300zł
Wychodzi okolo 2200 za cały zestaw, sporo taniej, ale nie ma sprzężenia zwrotnego.
Pytanie czy osiągne jakąś w miare dynamikę przy takich krokowcach i bramie o tej masie?

Orientowałem sie jeszcze odnośnie napędów ezi-servo od fastechu ale cena jest zaporowa (500E netto jeden zestaw silnik + sterownik). W tej kasie mam serwa a nie kombinacje krokówki i enkodera

Doradźcie czy zacisnąć pasa i dozbierać na serwa, jak byscie to widzieli i czy dobór serw jest własciwy. Wady krokowców znam ponieważ mam w jednej maszynce, chociaż nie przetestowałem jeszcze krokowców na solidnym sterowaniu.

Na dzień dzisiejszy mam już:
-komplet prowadnic Hiwina, 25 i 20tki
-śruby kulowe
Obrazek
-8 wózkow, nakretke, 2 sprzęgła, łożyska śrub i obudowy nakretki i łożysk do osi z
Obrazek
-dotarło również aluminium od firmy gleich, bardzo szybko zrealizowali zamówienie i na prawde zadowlony jestem z jakości aluminium. Powierzchnie frezowane gładkie jak pupcia niemowlęcia i co ważne na prawdę bardzo dobra płaskość
Obrazek
Obrazek
-mam również elementy wycinane na plaźmie na nogi bramy oraz mocowania silników. Poszły już do frezowania także zdjęc nie ma

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 13 gru 2012, 00:14

Trafiło się "imadełko" w dość okazyjnej cenie, nówka funkiel, jeszcze zafoliowane.
Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 gru 2012, 08:35

Droga zabawa takie frezowane formatki??
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 13 gru 2012, 20:56

505zł z kurierem do domu (18kg aluminium). Wychodzi 28zł/kg z pocięciem i dostawą. W domu było po 3 dniach roboczych od wpłaty kasy.

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: spol » 13 gru 2012, 23:45

To znaczy ze zamówiłeś przykładowo formatkę o grubości 20 mm i dostałeś juz zfrezowaną ? Sprawdzałeś z jaką dokładnością ? I jeszcze jedno - z jednej czy 2 stron frezowane ? Troszke jestem w szoku :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”