Co położyć na stół frezarki CORNER MCUT 1520 (pływanie MDF)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Co położyć na stół frezarki CORNER MCUT 1520 (pływanie MDF)
Witam;
Jesteśmy od 0,5 roku w posiadaniu frezarki łódzkiej firmy CONER, model MCUT 1520 BASIC o powierzchni roboczej 200x150 cm i wrzecionie ELTE 800W. Na maszynie frezujemy głównie materiały do produkcji reklam takie jak plexi do 10 mm, pcv do 20 mm, dibond 2-3 mm.
Stół maszyny wykonany jest profili aluminiowych T i nie posiada podsysu. Na stół położyliśmy MDF 18 mm i do niego przykręcamy wkrętami materiał roboczy. MDF przymocowany jest tylko na czterech krawędziach stołu al (co jakieś 30-30 cm). Na środku ze względu na to, że nie chcemy trafić w śruby frezem płyty MDF nie mocowaliśmy.
I tu pojawia się problem. Stół nam bowiem cały czas pracuje (podejrzewam temperaturę i wilgotność) i mimo kilkukrotnego planowania nadal czasami pojawiają się nierówności rzędu nawet do 1 mm co niestety mocno utrudnia nam pracę (np: podfrezowywanie materiału 3 mm o pół grubości).
Pytanie co powinniśmy zrobić? Zastosować grubszą płytę MDF (myśleliśmy o 30-32 mm), częściej planować, olać kwestię możliwości wjechania frezem w śruby mocujące i przykręcić MDF do profili al w wielu miejscach (jak gęsto?) , zastosować inny materiał zamiast MDF?
Z góry dzięki za pomoc.
Franiu
Jesteśmy od 0,5 roku w posiadaniu frezarki łódzkiej firmy CONER, model MCUT 1520 BASIC o powierzchni roboczej 200x150 cm i wrzecionie ELTE 800W. Na maszynie frezujemy głównie materiały do produkcji reklam takie jak plexi do 10 mm, pcv do 20 mm, dibond 2-3 mm.
Stół maszyny wykonany jest profili aluminiowych T i nie posiada podsysu. Na stół położyliśmy MDF 18 mm i do niego przykręcamy wkrętami materiał roboczy. MDF przymocowany jest tylko na czterech krawędziach stołu al (co jakieś 30-30 cm). Na środku ze względu na to, że nie chcemy trafić w śruby frezem płyty MDF nie mocowaliśmy.
I tu pojawia się problem. Stół nam bowiem cały czas pracuje (podejrzewam temperaturę i wilgotność) i mimo kilkukrotnego planowania nadal czasami pojawiają się nierówności rzędu nawet do 1 mm co niestety mocno utrudnia nam pracę (np: podfrezowywanie materiału 3 mm o pół grubości).
Pytanie co powinniśmy zrobić? Zastosować grubszą płytę MDF (myśleliśmy o 30-32 mm), częściej planować, olać kwestię możliwości wjechania frezem w śruby mocujące i przykręcić MDF do profili al w wielu miejscach (jak gęsto?) , zastosować inny materiał zamiast MDF?
Z góry dzięki za pomoc.
Franiu
Tagi:
-
Tak właśnie chce zrobić. Chce też w profile T wpuścić płaskowniki aluminiowe i dopiero do nich się przykręcać, aby nie niszczyć właściwego stołu. Pytanie jak gęsto to robić (chyba logika czym gęściej tym lepiej będzie tu słuszna) i czy grubość MDF 30 mm będzie lepsza 18 mm (logika czym grubsza tym sztywniejsza chyba też tu się sprawdzi), tak?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja mam na stole mdf bodajrze 30mm i łapałego go od spodu maszyny. Co prawda wywaliłem stół alu, ale jeżeli koledzy chcą taki zostawić(co będzie lepszym pomysłem), to przewiercić od dołu stół i dokręcić wkrętami. Lepiej pozostawić pełną dowolność gdzie można przykręcić materiał niż przez przypadek wpaść w te oczko od montażu od góry.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A dlaczego nie?Na takich formatach te "stoły teowe" są chyba tylko dla urody. Mocując materiał o dużym gabarycie, a małej grubości i tak trzeba mocować go w środku wkrętami bo wybrzusza od samego łapania w rogach.dance1 pisze:w profilach T jednak bym nie wiercił, "oczka" można wypełnić, żywic, silikonów, klejów różnej maści na rynku nie brakuje.
-
Wpadłem na pomysł wsunięcia w dziury T aluminiowych płaskowników (20x5 mm, bo takie mam przerwy między profilami) i łapania wkrętami się do nich od góry. Nafrezuje się MDF na łepki i ładnie się wszystko wystające schowa głęboko w środku, tak aby na parę planowań na pewno starczyło. Po paru MDF pewnie te wsunięte płaskowniki trzeba będzie wymienić, ale koszt niewielki.dance1 pisze:w profilach T jednak bym nie wiercił, "oczka" można wypełnić, żywic, silikonów, klejów różnej maści na rynku nie brakuje.
Jakoś przykręcanie do samego stołu do mnie nie przemawia, nowa maszyna, wszystko świeżutkie i pachnące i te sprawy...
Fakt szansa, że przykręcając materiał od góry trafi się w któryś wkręt zawsze jest, ale krzywda się duża nie stanie i najwyżej przekręci się w inne miejsce (formatki materiału mamy zwykle duże więc możliwości jest co dużo).