Mala frezarka pozniej modyfikacja do CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Mala frezarka pozniej modyfikacja do CNC
Witam
Zastanawiam sie nad zakupem malej frezarki warsztatowa / modelarska coś tego typu:
Bernardo KF 10
Quantum BF16
Wiem, ze są ta chińczyki i super jakości się po nich nie spodziewam.
Interesuje mnie proste frezowanie małych detali i dokładność ~ 0.02 mm głownie aluminium PA6/PA9/PA11.
W późniejszym czasie planowałbym zmodyfikować je na CNC dokopując silniki krokowe sterownik i etc.
Nad oprogramowaniem stałby CNC Linux.
Później chciałbym frezować / plotować , 3D rożne elementy głownie aluminium PA6/PA9/PA11 , rzadko stal.
Taki wybór spowodowany jest głownie kwestia finansowa bo za ok 6 kzl mam frezarkę CNC
Co sadzicie o takim pomyśle, czy taka maszyna dałaby rade nie mam doswiadczenia z tego typu maszynami ?
dzięki za opinie
Zastanawiam sie nad zakupem malej frezarki warsztatowa / modelarska coś tego typu:
Bernardo KF 10
Quantum BF16
Wiem, ze są ta chińczyki i super jakości się po nich nie spodziewam.
Interesuje mnie proste frezowanie małych detali i dokładność ~ 0.02 mm głownie aluminium PA6/PA9/PA11.
W późniejszym czasie planowałbym zmodyfikować je na CNC dokopując silniki krokowe sterownik i etc.
Nad oprogramowaniem stałby CNC Linux.
Później chciałbym frezować / plotować , 3D rożne elementy głownie aluminium PA6/PA9/PA11 , rzadko stal.
Taki wybór spowodowany jest głownie kwestia finansowa bo za ok 6 kzl mam frezarkę CNC
Co sadzicie o takim pomyśle, czy taka maszyna dałaby rade nie mam doswiadczenia z tego typu maszynami ?
dzięki za opinie
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Chcesz się nauczyć programowania? Zarobić na cnc?
Radze poczekać i oszczędzać pieniądze.
Kwotę pomnożyć przez 3 i zakupić coś od Chińczyka z perspektywą zarobienia.
Zawsze możesz zamówić w kontenerze gołą ramę frezarki i w miarę możliwości założyć silniki/serwa
Droga chyba lepsza niż spawanie wywarzanie itd(metoda ciecia jak ktoś to już tu ujął)
Nawet ostatnio napisałem do pana chińczyka oferta dobra. Myślę że z wykastrowaniem silników i wrzeciona można zejść do 5000USD( plus fracht+opłaty).
z wrzecionem ala Dudi rządzisz
500*400*200m
Ja szykuje się do kupna więc fajnie gdyby ktoś kupił wcześniej
alibaba link
Zawsze możesz zamówić w kontenerze gołą ramę frezarki i w miarę możliwości założyć silniki/serwa
Droga chyba lepsza niż spawanie wywarzanie itd(metoda ciecia jak ktoś to już tu ujął)
Nawet ostatnio napisałem do pana chińczyka oferta dobra. Myślę że z wykastrowaniem silników i wrzeciona można zejść do 5000USD( plus fracht+opłaty).

z wrzecionem ala Dudi rządzisz

500*400*200m
Ja szykuje się do kupna więc fajnie gdyby ktoś kupił wcześniej

-
Dzięki za odpowiedz.
Jednak 20 kzl to na dzień dzisiejszy sporo ponad mój budżet .
1złoty pisałeś ze nie sprosta 0.02 mm , a wiesz może taka maszyna będzie w stanie zrobić ?
Ja generalnie chciałbym aby była to maszyna do nauki CNC , ale żeby później moc na niej pracować i wykonywać male detale na potrzeby modeli RC , nie interesuje mnie wielka seryjność .
Jednak z drugiej strony nie chce kupić zabawki za 6 kzl tylko po to aby przekonać się ze jedyne co na niej zrobię to mały sześcian.
Czy ktoś pracował może na podobnych maszynach i może podzielić się ich możliwościami ?
dzięki za info i pozdrawiam
Jednak 20 kzl to na dzień dzisiejszy sporo ponad mój budżet .
1złoty pisałeś ze nie sprosta 0.02 mm , a wiesz może taka maszyna będzie w stanie zrobić ?
Ja generalnie chciałbym aby była to maszyna do nauki CNC , ale żeby później moc na niej pracować i wykonywać male detale na potrzeby modeli RC , nie interesuje mnie wielka seryjność .
Jednak z drugiej strony nie chce kupić zabawki za 6 kzl tylko po to aby przekonać się ze jedyne co na niej zrobię to mały sześcian.
Czy ktoś pracował może na podobnych maszynach i może podzielić się ich możliwościami ?
dzięki za info i pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
"dobra" w sensie cenowym. Jakość wykonania będzie fatalna. Osobiście uważam, że kupienie korpusu z wyszlifowanymi miejscami na mocowanie prowadnic + mocowanie silników jest podstawą na której można zbudować coś użytecznego.
Otwarta pozostaje kwestia
- jakości odlewu
- dokładności obróbki powierzchni pod prowadnicami.
Geometrie w pewnym zakresie można przecież ustalić samemu.
Wiadomo że jeśli nie jesteś w chińskiej fabryce przy szlifowaniu i odlewie jest 90 % szans że zostaniesz oszukany. Pytanie tylko jak bardzo.
Koledze może warto polecić coś takiego....
wiem że to maktek ( marne to) ale 350 kg i hamburgery i nasi przerabiają na cnc skutecznie
Jeśli się nauczysz skrobać może okazać się to dokładne
maktek
Nie warto kupować tego małego lekkiego Bernardo. Chińczyk trochę lepszy jednak z Austrią nie ma nic wspólnego
Otwarta pozostaje kwestia
- jakości odlewu
- dokładności obróbki powierzchni pod prowadnicami.
Geometrie w pewnym zakresie można przecież ustalić samemu.
Wiadomo że jeśli nie jesteś w chińskiej fabryce przy szlifowaniu i odlewie jest 90 % szans że zostaniesz oszukany. Pytanie tylko jak bardzo.
Koledze może warto polecić coś takiego....
wiem że to maktek ( marne to) ale 350 kg i hamburgery i nasi przerabiają na cnc skutecznie
Jeśli się nauczysz skrobać może okazać się to dokładne

maktek
Nie warto kupować tego małego lekkiego Bernardo. Chińczyk trochę lepszy jednak z Austrią nie ma nic wspólnego
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Co za biadolenie. A potem ludzie piszą takie tematy w stylu co za gówno kupilem/zrobilem...bolebor pisze:Chcesz się nauczyć programowania? Zarobić na cnc?
]
Za te pieniądze można sobie poszukać na rynku polskim czy niemieckim używanego manuala i przerobic na cnc albo starego cnc i powymieniać napędy. I to jest jedyne sensowne rozwiązanie zeby było odpowiednio cenowo i solidnie.
Życze powodzenia koledze bolebor w wywalaniu kasy w bloto u tego chinola. Przynajmniej kolejnemu nie doradzisz takich bzdur jak sie przekonasz co kupiles.
A tak przy okazji - na tym zdjeciu widać ze sprzet jest tak swietnie wykonany ze nawet drzwiczki nie są w stanie być prosto ...
Jak to sie nie da ?
-
Tylko należy pamiętać że nie każdy będzie wstanie przerobić osobiście konwencjonalną frezarkę Dekla na cnc. Używane cnc z Niemiec i Szwajcarii to lekko licząc 40 000 zł
To co wkleiłem tyczyło się samej ramy. Kupowanie kompletnej frezarki jest bezsensowne ( podrabiane "Hiwiny" + wrzeciono do lizania plastiku)
Proponowałem tylko ramę. W sumie nawet nie wiem ile dokładnie chcieliby za nią Chińczycy wziąć.
Początki w CNC nie są łatwe, więc nie każdy zacznie swoją przygodę od razu kupując DMG Mori:roll:
Osobiście nie spieszę się do przejścia do Alu(Alu i stal będzie raczej hobby). Zastanawiam się tylko czy warto iść w "standardowe" konstrukcje cnc forum z profili stalowych i ruchomym stole, czy ryzykować chińskie piekiełko
Oczywiście nie powinienem doradzać w sprawie tak niepewnego produktu. Najlepiej jeśli dostałby FWE-16 i przerobił na CNC. Niestety FWE-16 to obecnie rarytas... Kupić FWE-16 za 3 tysiące i zrobić cnc za dodatkowe 3. Chłopak będzie miał cnc za 6 000 na którym może nawet zarobić.
To co wkleiłem tyczyło się samej ramy. Kupowanie kompletnej frezarki jest bezsensowne ( podrabiane "Hiwiny" + wrzeciono do lizania plastiku)
Proponowałem tylko ramę. W sumie nawet nie wiem ile dokładnie chcieliby za nią Chińczycy wziąć.
Początki w CNC nie są łatwe, więc nie każdy zacznie swoją przygodę od razu kupując DMG Mori:roll:
Osobiście nie spieszę się do przejścia do Alu(Alu i stal będzie raczej hobby). Zastanawiam się tylko czy warto iść w "standardowe" konstrukcje cnc forum z profili stalowych i ruchomym stole, czy ryzykować chińskie piekiełko

Oczywiście nie powinienem doradzać w sprawie tak niepewnego produktu. Najlepiej jeśli dostałby FWE-16 i przerobił na CNC. Niestety FWE-16 to obecnie rarytas... Kupić FWE-16 za 3 tysiące i zrobić cnc za dodatkowe 3. Chłopak będzie miał cnc za 6 000 na którym może nawet zarobić.
-
W sumie nie zastanawiałem się nad tym by kupić starego manuala i go przerobić, ale zastanawiam się, czy to nie pochłonie jeszcze więcej czasu i funduszy .
Bo starego manuala trzeba odświeżyć (bo pewnie działać za dobrze nie będzie) a potem przerobić na CNC .
W moim pierwotnym planie mam przynajmniej nowa maszynę na chodzie (choć pewnie marnej jakości )
Teraz to już nic nie wiem
Bo starego manuala trzeba odświeżyć (bo pewnie działać za dobrze nie będzie) a potem przerobić na CNC .
W moim pierwotnym planie mam przynajmniej nowa maszynę na chodzie (choć pewnie marnej jakości )
Teraz to już nic nie wiem

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Już nie przesadzajcie, że 40k pln.
Można kupić jakieś fajne Maho, czy Mikrona w sensownych złotówkach.
Ot chociażby pierwsza lepsza.
http://allegro.pl/frezarka-uniwersalna- ... 21998.html
Te Maho i Mikrony mają centralne smarowanie, więc nic zajeżdżone na sucho nie jest.
Można kupić jakieś fajne Maho, czy Mikrona w sensownych złotówkach.
Ot chociażby pierwsza lepsza.
http://allegro.pl/frezarka-uniwersalna- ... 21998.html
Te Maho i Mikrony mają centralne smarowanie, więc nic zajeżdżone na sucho nie jest.