Jako że to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie! Mam na imię Natan i chciałbym zbudować sobie frezarkę. Przyda mi sie do hobby i jako przyszły mechatronik nabiorę trochę niepisanej praktyki

W zasadzie chciałbym zacząć swoją przygodę z cna więc wszystkie wskazówki mile widziane.
Założenia są takie że chciałbym na niej obrabiać;
-płyty wiórowe, mdf np formati do kolumn fronty itp
-PCB
-plexi
-byłbym bardzo zadowolony gdyby sprawnie szło też aluminium i inne miekkie metale
Wstępne dane techniczne
-pole robocze co najmniej 1000x500x100 więcej mile widziane.
-śruby trapezowe +nakrętki z brązu lyb tworzywa
-Wrzeciono szlifierka DWT i jakiś bldc do PCB
-sterowanie z linuxCNC - myślę że mi pomożecie w tym jeszcze

Przeglądałem forum od dłuższego czasu i czytałem wątki; smoukiego, gaspara ( tylko jako ciekawostkę ;p ) i innych kolegów z forum.
Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw wywnioskowałem że konstrukcja z ruchomą bramą będzie najsensowniejsza. miejsca nie mam za wiele- przynajmniej w ogrzewanym pomieszczeniu, -pod wiatą by sie trochę znalazło, ale nie widzi mi sie patrzeć na frezik przy -5*C , no i elektronice by to nie służyło. Zaplecze warsztatowe jako takie posiadam tzn tokarka, konkretna wiertarka stołową , przyrządy pomiarowe itp. Niestety brak konwencjonalnej frezarki.
Na chwilę obecną zgromadziłem 2x prowadnice podparte 16 1500mm , zaklepane 3szt silników 2Nm SH05602028 , sterownik zelrep, i pare innych pierdołek. Kupione w miarę okazyjnie, sądzę ze coś sie z tego wykorzysta.
Co do samej ramy na początku myślałem nad skręceniem jej z alu tzn rama z profili konstrukcyjnych + formatki. Zaprojektowałem nawet sobie takie coś ;
Plusy;
-skręcana
-stosunkowo lekka
-możliwości rozbudowy
Wady
- koszty obróbki i zakupu
-wytrzymałość
-w swoim warsztacie nie dam rady sensownie obrobić w sumie czego..
Niedawno wpadłem na pomysł zbudowania stalowej ramy. Tu już bym sobie samemu mógł powalczyć, cięcie materiału i spawanie.
Nie rozpatrywałem tego na +/- ale coraz bardziej sie przekonuje do takiej koncepcji. na przykład coś takiego ;
lub
Z tym że do drugiego typu ramy potrzebuje już koniecznie drugiego silnika, dalej innego sterownika - raczej odpada, chyba że jest coś o czym nie wiem

Gdyby ramę faktycznie spawałbym sam, usuwanie naprężeń nie wchodzi w gre ze względu na koszty.
Teraz są kwestie w których musicie mi pomóc

- najważniejsze - sama budowa ramy
- prowadnice liniową podpartą którą już mam (2x 16mm l-1500) wstawić pod bramę w oś Y czy ciąć ja i użyć do X oraz Z a w Y wstawić 20mm?
- czy silniki poradzą sobie w obróbce wymienionych wyrzej materiałów?
- komputer to sterowania laptop lenovo z podstawką i gniazdem lpt czy jakiś starszy normalny pc? oraz samo oprogramowanie?
No i jeszcze prośba; Gdyby ktoś miał jakieś materiały/ instrukcje jak przerobić plik z programu typu solid edge na taki który odczyta sterownik to prosze o podesłanie czy linka.

Od razu zapowiadam że projekt będzie rozwleczony w czasie ze względu na czas.
Na projekt też sa nałożenie sankcje finansowe :/