GL4DI470R pisze:
Chciałbym zbudować frezarke CNC. Mam na to jakieś 3000zł. Jeśli zajdzie taka potrzeba to wyłoże i 4000zł ale nie więcej
Konstrukcja miałaby być w całości z metalu z tym że nie mam pojęcia jak miałaby wygładać, jak i gdzie ją zamówić. Jedynymi dostępnymi dla mnie narzędziami jest wiertarka i znajomy spawacz
Witaj !
Pięć miesięcy temu z podobnym budżetem zaczynałem moją przygodę z cnc .
Mam trochę doświadczenia w domowym majsterkowaniu
i od początku zdawałem sobie sprawę że za ta kasę nie zbuduję Rolls-Royce'a
Będziesz musiał coś wybrać albo lepszy sterownik albo ciut lepsza maszynka .
Za te pieniądze i tak nie powstanie frezarka marzeń więc ja na początek zdecydowałem się na lepszy bardziej przyszłościowy sterownik,
a frezarkę zbudowałem sam za możliwie najtańsze pieniądze,
i tak wydatki na materiały przekroczyły już 1500 zł. i to tylko części na samą konstrukcję mechaniki .
Powstała stosunkowo prosta i moim zdaniem dość fajna maszynka
na której teraz uczę się obsługi, a w międzyczasie myślę nad nieco lepszą konstrukcją .
Wiertarka i znajomy spawacz to trochę za mało żeby tanio ukończyć budowę .
Będziesz potrzebował usług znajomego tokarza i frezera oraz wiele innych własnych drobnych narzędzi , choćby wiertła, gwintowniki itd...
Jeżeli jako nowicjusz mogę coś doradzić to posłuchaj porady Piotra i czytaj forum !!!
Przejrzyj kilka tematów z opisem budowy, poczytaj o problemach i nieudanych pomysłach .
Oglądaj zdjęcia wielu różnych konstrukcji , przyjrzyj się różnym drobnym detalom jak zostały wykonane ,
a na pewno znajdziesz natchnienie i wpadniesz na pomysły co i jak zbudować .
Nikt nie podsunie Tobie gotowej recepty na maszynkę tym bardziej
że sam nie określiłeś nawet minimalnych założeń co do konstrukcji . (nawet nie wiadomo jakie chciałbyś mieć pole robocze)
Jak podasz trochę więcej szczegółów to wtedy bardziej doświadczeni koledzy będą mogli Tobie coś podpowiedzieć i doradzić .
Z mojego skromnego doświadczenia mogę podpowiedzieć że przy tym budżecie nie stać Ciebie na błędy
więc zanim zaczniesz budowę dobrze przemyśl swój projekt !!!
Poprawki czasem są niemożliwe , a przynajmniej kosztowne .
GL4DI470R pisze:
Nie ukrywam że chciałbym na niej coś zarobić, nie w przemyśle tylko w drobnych "podwórkowych" zamówieniach, maszyna pracowałaby głównie w miękkich materiach tj. plexi, drewno choć dobrze jakby radziła sobie również z metalem.
No, widzisz - pierwszy problem - jakim metalem ? (stal, metale kolorowe)
Nie napisałeś czy masz na myśli drobne grawerowanie czy głębokie frezowanie , a do tego będzie potrzebna naprawdę solidna konstrukcja .
GL4DI470R pisze:
- Co do sterowników to myślę, że ten powinien być ok, SSK-B03 - 4.2A, 50V,1/128 kroku
-Co do silników to waham się pomiędzy dwoma, z momentem 1,89Nm 200zł i z momentem 3Nm 360zł cenowo różnica wynosi 480zł nie wiem, czy warto, więc zdam się na Was.
-Elektrowrzeciono, Kress 800W
Sterowniki = 1200 zł
Silniki = 600zł
Wrzeciono = 550 zł
Do sterowników będziesz jeszcze potrzebował kilka dodatkowych elementów takich jak płyta główna , zasilacz itd... (to podniesie koszty)
Sterowniki M542 i silniki 1,89 Nm można kupić znacznie taniej
ceny odpowiednio około 250 zł. i 140-150 zł.
Przejrzyj archiwum forum i Allegro .
Kress z dodatkową tulejką (fi 6 mm) która na pewno się przyda będzie kilkanaście złotych droższy .
GL4DI470R pisze:
Co do reszty, ( śruby napędowe, wałki, sprzęgła, łożyska itd ) to byłbym bardzo wdzięczny żebyście znając budżet i przeznaczenie urządzenia zaproponowali co dalej.
Bez podstawowych danych o konstrukcji i wielkości frezarki nikt Tobie nie doradzi jakie wałki i śruby masz zastosować - byłoby to wróżenie z fusów .
Pozdrawiam i życzę powodzenia przy budowie - oczywiście będę śledził postępy !