Po ostatnim podejściu do sprawy aby zrobić sobie maszynkę z tego co wala się po hali, stwierdziłem ze nie ma co oszczędzać kilku złotych na stal, a potem żałować że użyło się to co było pod ręką a i tak trzeba robić od nowa.
Jako że wałki podparte posiadam [jednak nie zostały sprzedane] to i rozmiary maszyny i pola roboczego nieco się zmniejszyły.
Tak więc to co mam to 3x wałek podparty 20mm w odcinkach 1mb 2x wałek podparty 20mm w odcinkach 500mm i na tym chciałem oprzeć konstrukcję.
Założenia są dość luźne, ale jedno jest niezmienne - ruchoma brama.
Spowodowane jest to faktem że maszynka miała by wycinać między innymi otwory na klapkę [pi razy oko fasolka 300x150] w długich elementach które czasami mają i 12metrów, więc nie wyobrażam sobie jak takie coś rozwiązać z ruchomym stołem.
Tak naprawdę stół powierzchnię roboczą mogło by mieć nawet mniejsza, ale takie akurat mam wałki.
Co do materiałów i dokładności, to nie muszą być to jakieś bardzo dokładne otwory, 0.1mm dokładności wystarczy, chociaż zawsze fajnie by było zrobić coś lepiej.
Materiał to laminat szklany, czasami drewno, jakieś plastiki i hobbystycznie aluminium - hobbystycznie więc nie oczekuję tu żadnych super prędkości i dokładności - co wyjdzie to będzie.
Tak jak ostatnio mówiłem na hali wala mi się sporo profili zamkniętych 100x80x4, ale tak na prawdę główną ramę oparłem o 120x100x5, żeby obok siebie zmieścić i śrubę kulową i wałek podparty.
Szczerze mówiąc jeśli chodzi o konstrukcję samej bramy to zbaraniałem, przez ostatnie dni przejrzałem sporo konstrukcji z forum i nie tylko i w końcu oparłem się o bardzo podobną maszynę znalezioną gdzieś w Francji która rzekomo ładnie radzi sobie z aluminium-więc zdawało mi się że sztywność musi być niezła.

Tak jak mówiłem rama to 120x100x4-5, elementy czerwone to płyta stalowa 10mm i pomaranczowe płyta stalowa 20mm, żeby było z czego bazować, zielone aluminium 20mm, niebieskie alu 10mm na zetkę.
Napęd osi Y jeszcze do wymyślenia albo po silniku na śrubę, albo jeden centralnie tak jak na zrzucie ekranu+paski.