Od dłuższego już czasu czytam i obserwuję co dzieje się na forum. W tak zwanym między czasie zacząłem bawić się w budowę plotera. Miał powstać ploter tzw. "do wszystkiego" o obszarze roboczym ok. 600x400. Jednak projekt ten ze względu na to, że postanowiłem zbudować coś mniej konwencjonalnego nie został skończony. Jest jednak szansa na to że moja praca nie pójdzie na marne bo konstrukcję nośną zakupił jeden z kolegów z forum i nad nią pracuje. Ja postanowiłem zbudować ploterek kolumnowy skręcany na bazie stali i aluminium o polu obróbczym ok 560x270.
Z założenia miała to być lekka łatwa w przenoszeniu przeznaczona do obróbki plexi, materiałów drewnopochodnych oraz lekkich prac w aluminium. Z założeń nie udało się spełnić pierwszego parametru jakim była waga. Ostatecznie ploterek waży ponad 150 kg i z jego noszeniem nie jest już tak łatwo. Ma to jednak dobre strony jest mniej podatny na drgania.
Kilka słów o samej konstrukcji.
1. Do budowy użyłem blachy stalowej o grubości 10mm oraz profili aluminiowych ciężkich 80x40 oraz 20 i 15 mm blach aluminiowych.
2. Przeniesienie napędu śruby kulowe 16x5
3. Silniki krokowe 1,89Nm
4. Sterowanie 4 osie od zelrp
5. Wrzeciono 2,2 kW + chłodzenie przerobione z zestawu komputerowego
6. Prowadnice 15 THK oraz IKO oś X i Y oraz 35 THK w osi Z
7. Stół T-owy aluminiowy
Praca nad ploterkiem powoli dobiega końca. Ostatnio planowałem stół. Pozostaje mi jeszcze zrobić osłonę przed wiórami oraz myślę o zastosowaniu chłodzenia mgiełką olejową. Nie szukałem jednak jeszcze komponentów do budowy takiego układu. Może któryś z kolegów coś zaproponuje.
Generalnie jestem zadowolony z pracy maszynki. Prędkości jakie ma teraz na maszynie to 1850mm/min. Co wydaje mi się że nie jest zły rezultatem. Było by pewnie jeszcze lepiej jednak śruby w osi X i Y są niestety kiepskiej jakości i nie pozwalają za bardzo poszaleć (strasznie ciężko pracują). Może jak będą pieniążki to w przyszłości je wymienię.
Poniżej kilka fotek z budowy

Proszę o opinie, sugestię, pytania odnośnie konstrukcji.