Tak więc, jestem uczniem szkoły zawodowej, mój profil to operator obrabiarek skrawających. Mamy na warsztacie obrabiarki konwencjonalne jak i CNC, które zafundowała nam Unia Europejska. Nasz nauczyciel, który w swoim zawodzie pracował ponad 30 lat i ma praktykę przy starych obrabiarkach szkoleniowych, dzięki którym może nas nauczyć pisania programów i programowania maszyn CNC, ponieważ uczy tego od ponad 10 lat. Ale niestety maszyny, które są u nas od 3 lat, a w szczególności jedna z nich- niemiecka frezarka, wyprodukowana w chinach, niestety nazwy jej nie pamiętam, ale jutro edytuję post, mam jedynie system operacyjny i model tego urządzenia- stwarza problemy. Zasila ją system FANUC Series oi Mate-MC, a model jej to XD-40A.
Problemem,który stwarza ta maszyna są punkty skrajne, tzn. zakres ruchów w osiach XYZ, zmniejszył, że po przejechaniu ~50mm włącza się alarm, że zakres ruchu się skończył. Wcześniej nie było tego problemu i normalnie mogliśmy operować tą obrabiarką. Dodatkowo też, instrukcje pod tą maszynę nie są aż tak szczegółowo opisane, a książka od oprogramowania jest napisana w języku angielskim i wertując ją tak nic nie znalazłem o tym, w jaki sposób zwiększyć zakres ruchu w osiach.
Jeżeli ktoś byłby w stanie mi pomóc to proszę o jak najszybszą odpowiedź tutaj, lub pod e-mail. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
Witam, miałem mały problem z dostępem do internetu i nie miałem kiedy edytować postu. W każdym bądź razie nadal nie rozwiązałem problemu z "krańcówkami". Ostatnio czytając wszystkie instrukcje dołączone do maszyny, znalazłem tekst "wyłącz zabezpieczenie punktów krańcowych", niestety był podany tylko taki o to tekst, a żadnego rysunku, bądź opisu jak to wyłączyć nie znalazłem..
Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś pomógł dojść do tego, aby można było normalnie operować tą maszyną. Poniżej załączam zdjęcie tej maszyny wraz z nazwą i modelem, oraz zdjęcie panelu sterowniczego, bo tzn. instrukcja nie opisuje wszystkich jego klawiszy, większość jest mi znana, gorzej tylko z przyciskami "F-1-2-3" itp.