Założenia: Pierwsza maszyna cnc - nauka & hobby. Przeznaczona głównie do alu, sporadycznie tworzywo, drewno i pochodne. Uzyskanie przyzwoitej dokładności i budowa za rozsądna cenę ... takie mam marzenie

Podstawa to płyta traserska 800x500 zakupiona konkretnie do tej maszyny. Podstawa/rama miała być spawana ze stali ale trafiła się nowa płyta. Wszystkie szare elementy to alu o grubości 20mm. Gwinty: kupione śruby kulowe 16x5 z nakrętkami. Prowadnice i wózki użyte w projekcie to HIWIN HG20. Kwestia prowadnic jest otwarta i liczę na pomoc kolegów, czy to dobry wybór? Może za delikatne? Wrzeciono na rysunku to Kress 1050 ale możliwy mokry chinol. Silniki, elektronika to odległy temat.
Pytania:
1) Nakrętka osi Y nie jest w takiej samej odległości względem prowadnic tej osi - może tak zostać czy ma być centralnie pomiedzy? Jeśli może to Y wsunąłbym 20mm głębiej w bramę. Uzyskam mniejsze ramię na osi Z.
2) Nurtuje mnie kwestia sztywności połączenia bramy z podstawą - jakoś tak chybotliwie mi to wygląda. Może wzmocnić dokręcając pionowo po obydwu zewnętrznych stronach bramy dodatkowe pasy alu?
3) Rozstaw wózków/prowadnic dobry?
4) Śruby na rysunku to M6 ale chyba M8 będa odpowiedniejsze.
Na rysunku nie ma wszystkich śrub i zastrzałów usztywniających, np.: wystający element pod dolną prowadnicą osi Y.
Wszelką krytykę przyjmę po męsku.