Wykonanie
Zastosowane zostaną profile stalowe 100x50x5 oraz 100x100x5
Dolna rama zostanie pospawana i do niej będzie przykręcona pospawana górna rama.
Do górnej ramy będą przykręcone profile z prowadnicami.
Rozmiary stołu to 2100x2000.
Na stół planuje przykręcić płytę mdf lub coś podobnego a na to listwy aby zrobić sobie gotowe mocowanie i rowki T-owe
Wysokość słupków bramy 380, szerokość bramy 2300.
Szerokość krzyżaka to 280 a odległość między prowadnicami 210.
Prowadnice hiwin hgr25 8 wózków HGW25CC
Dla osi Z śruba kulowa fi16, wózki HGL25HAH - dla osi Z.
Dla osi poprzecznej śruba kulowa hiwin2510
Dla osi podłużnej 2 śruby (prawdopodobnie hiwin 2505)
Krokówki 8.7Nm i sterowniki (prawdopodobnie) m880a albo coś podobnego na napięcie 80V
Zastanawiam się nad sprzęgnięciem tych dwóch śrub paskiem, niemniej jednak odległość między śrubami wyniesie ponad 2000 i nie wiem czy nie lepiej zrobić na osobnych silnikach.
Dodatkowo na stole ma być dokładana kolejna oś obrotowa z uchwytem tokarskim 200 lub 250 do obróbki elementów obrotowych schodów i słupków.
Zasadniczo maszyna będzie miała pracować w drewnie świerk, sosna, modrzew, może dąb jak będzie potrzeba.
Zastanawia mnie kwestia elektroniki i wysterowania. Dla 4 osi nie ma żadnego problemu z dostępnością płyt głównych, nawet jest ich dość spory wybór.
Płyty dla 5 osi są bardzo mało popularne, zastanawiałem się nad rozwiązaniem podstawowa płyta główna do sterowania 4 bazowymi silnikami plus ewentualnie dodatkowa płyta główna do sterowania osią obrotową co o tym myślicie?
A to projekt może nie do końca wykonany ale w dużej mierze tak ma wyglądać.
Projekt został wykonany w solid edge st4.